ANNONS

Hälsofrämjandeteamet är en del av ett samverkansprojekt mellan Region Dalarna, Avesta kommun och Hedemora kommun. Teamet består av, från vänster: Johanna Bergeå, Jennie Gustavsson, Camilla Karlsson & Cecilia Ljungkvist
Foto: Privat

Barnen börjar skoldagen med dans: “Vi når alla barn”

HEDEMORA/AVESTA. Hälsofrämjandeteamet ska få fler barn och ungdomar i Avesta och Hedemora kommun att röra på sig.

Detta sker bland annat med pulshöjande aktiviteter på Stureskolan, före skolstart.
Genom Hälsofrämjandeteamet vill Region Dalarna, Avesta kommun och Hedemora kommun försöka att få fler barn och ungdomar i rörelse. Detta görs bland annat genom Morgonpuls på Stureskolan i Hedemora där eleverna får gymnastisera till musik under tio minuter i samband med skolstarten, tre gånger i veckan.
– Vi har även haft fysiska aktiviteter för eleverna på SFI i både Avesta och Hedemora och det ska vi fortsätta med i Hedemora till våren, meddelar teamet.

Hälsofrämjandeteamet består av hälsopedagogerna Camilla Karlsson och Jennie Gustavsson, idrott- och hälsovetaren Johanna Bergeå samt Cecilia Ljungkvist Holm som är folkhälsostrateg för hållbar utveckling.
När det gäller Morgonpuls på Stureskolan så är tanken att teamet på sikt ska låta eleverna ta över.

– Vi har några elever i årskurs sex som redan har tagit över lite som ledare. Eleverna är väldigt engagerade och önskar låtar och så. Vi kommer att finnas kvar så länge de behöver oss, säger teamet.
De vill visa för barnen och ungdomarna att det inte behöver vara jobbigt att röra på sig.
– Det kommer mycket råd om hur man ska träna och så, men vi vill visa på det lilla som ändå kan göra stor skillnad. Vardagsmotionen, att ta trapporna i stället för hissen och så, säger teamet.

Projektets mål är att förbättra folkhälsan, öka tillgängligheten och arbeta för en jämlik hälsa i samhället.
– Det som är bra med att göra detta i skolan är att vi når alla barn, inte bara de som rör sig mycket på fritiden utan även de som kanske är mer stillasittande på fritiden, säger teamet.

Kommer ni att utöka Morgonpuls till fler skolor?
– Det har vi inte planerat, men det skulle vi absolut kunna göra. Vi har diskuterat med elevhälsoteamet på Vasaskolan i Hedemora om att starta rastaktiviteter även där, men det är inget som har startat i gång ännu, säger Hälsofrämjandeteamet.

Anna Gummesson är rektor på Stureskolan och betonar att skolan jobbar med Grön Flagg och under det här läsåret är temat “Må bra”.
– Så det här med rörelse på skolgården passade väldigt bra. Forskningen säger ju att rörelse och inlärning hör ihop. Vi började med höstlovet men det är nog lite för tidigt att märka någon större skillnad på eleverna ännu. På fredagar spelar vi även musik på rasterna, där eleverna kan dansa. Det blir lite extra trevligt, säger Anna Gummesson.

Publicerad i Annonsbladet Dalarna, Avesta och Hedemora v 5

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS