ANNONS

Christoffer Harborg och Petra Blomqvist är båda uppvuxna i Avesta. För några år sedan gav de ut barnboken “Mika i Tokyo” i 20 exemplar. Nu ger de ut boken på nytt och gästar även Avestas 100-årsfirande den 31 augusti.
Foto: David Steele

Barnboksförfattare återvänder hem

AVESTA Z Uppsalaborna Petra Blomqvist och Christoffer Harborg är båda uppvuxna i Avesta. För några år sedan gav de ut barnboken “Mika i Tokyo” i 20 exemplar. Nu ger de ut boken på nytt.

För tiotalet år sedan bodde Petra Blomqvist och Christoffer Harborg ett par år i Japan, där de studerade japanska och frilansade, Petra som journalist och Christoffer som grafisk designer och illustratör.
– Dessutom jobbade vi extra vi som skådespelare och modeller. Det är exotiskt med västerlänningar i Japan så det var ett annorlunda extraknäck, berättar Petra Blomqvist.

Sommaren 2010 återvände de till Sverige men under tiden i Japan skrev de barnboken “Mika i Tokyo” som de tryckte i ett 20-tal exemplar.
– Jag har alltid velat skriva en barnbok. Jag skrev texterna och Christoffer illustrerade. Vi tryckte upp böckerna själva och tanken var att vi senare skulle ge ut dem i större upplaga men det projektet lades på is, säger Petra Blomqvist.

I samband med förberedelserna av Avestas 100-årsfirande kontaktade Avesta bibliotek paret.
– De hade tidigare haft två böcker av oss, som hade försvunnit, och ville beställa fler. Då passade vi på att putsa till böckerna lite och gav ut dem på nytt, på egen hand. Nu finns böckerna att beställa hos ett par bokhandlar. Förhoppningen är att ett förlag ska nappa på den, så att vi kan ge ut boken “på riktigt”, säger Petra Blomqvist.

Tanken är att det ska bli en bokserie om åttaåriga Mika som reser runt i världen tillsammans med sina föräldrar, där mamman är journalist och pappan pilot.
– Mika reser runt i världen och upplever kultur och mat på olika kontinenter. Böckerna ska vara lite utbildande och lära barn mer om andra länder och kulturer. Det blev naturligt att den första boken utspelar sig i Tokyo eftersom vi har bott i Japan. Nästa bok ska utspela sig i Barcelona och halva boken är redan skriven, berättar Petra Blomqvist.

Målgruppen för böckerna är barn mellan fyra och tio år.
– Men föräldrar kan också lära sig något av våra böcker. Sedan får vi se om någon kommande bok utspelar sig i Sverige, kanske rentav i Avesta. Vi vill visa upp platser som skiljer sig från varandra, säger Petra Blomqvist.

Under Avestas 100-årsfirande den 31 augusti kommer paret att delta i en författardag på Avesta bibliotek.
– Då kommer vi att berätta om boken och våra upplevelser i Japan. Det hålls även en barnaktivitet där barnen får prova att göra sitt eget bokmärke, med tema Japan, säger Petra Blomqvist.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 34 2019. 

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS