ANNONS

Konstnären Unna Kratz var med på länk (längst ner till höger) när tredjeklassare från Norbergs kommun skapade mosaik utifrån storbranden i Västmanland 2014.
Foto: Privat

Barn tolkade storbranden i mosaik

NORBERG Skolbarn från Norbergs kommun har tolkat storbranden i Västmanland 2014. De skapade mosaik under ledning av konstnären Unna Kratz, som var med på länk.

Elever i årskurs tre i Norberg har under våren skapat mosaik utifrån den stora branden i Västmanland 2014.
Projektet genomfördes genom Skapande skola under ledning av Västeråskonstnären Unna Kratz, som fick tänka om lite när coronapandemin slog till.

– Allt var förberett och så kom det här med corona. Vi funderade på om vi skulle behöva strunta i allt, när coronaviruset kom. Men vi tänkte om och loggade upp oss mot 2020-talet. “Nu jäklar kör vi”, liksom. Jag var först till klassrummet med material och sedan fick jag vara med på länk, förklarar Unna Kratz.

För henne var det viktigt att alla barn skulle få hjälp av henne, trots att hon inte fanns på plats rent fysiskt.
– Lärarna fick vara mina armar och de gick runt med mig i mobilen, så att jag kunde hjälpa alla barn. Det här gjorde att lärarna blev ännu mer aktiva än de skulle varit annars. Jag har aldrig provat det här med distansundervisning tidigare men det var inte alls dumt att göra så här. Jag hoppas att detta peppar lärarna att göra saker lite annorlunda även i framtiden, säger Unna Kratz.

Barnen fick först skapa utifrån “När det brinner”.
– Det blev specifika färger för själva branden, alltså svart, vitt, guld, orange och rött. Sedan jobbade de med återväxten, det som händer efter branden, som är i svart, vitt och så grönt. Barnen har även gjort en teckning i svartvitt som jag ska lägga in ledljus i. Det blir ett rutsystem som sammanflätar hela bilden, säger Unna Kratz.

Barnens konstverk ska sedan visas upp i kafeterian i Frida Hansdotter Arena i Norberg.
– Förhoppningsvis kan den hängas där i juni. Det är viktigt för barnen att de får känna sig delaktiga i det offentliga rummet, att de kan gå till arenan med sina familjer och visa upp vad de har skapat, säger Unna Kratz.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Avesta/Norberg) nr 22, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS