ANNONS

Säters kommunalråd Mats Nilsson (S) klipper invigningsbandet till Fritidsbanken som finns i DV Gärdets lokaler, på ett slagskotts eller en utsparks avstånd från Säters IP och ishallen Kristinehov.
Foto: Pär Sönnert

Banken med fokus på idrott och friluftsliv

SÄTER En ny bank har öppnat i Säter. Men det pratas inte räntor och amorteringar inne på banken, snarare om idrott och friluftsliv. Banken heter nämligen Fritidsbanken.

Tobias Hedwall, samordnare för Fritidsbanker inom RF Sisu, var på plats när Fritidsbanken invigdes.
– Det här blir den fjärde Fritidsbanken i Dalarna. Det finns sedan tidigare i Hedemora, Smedjebacken och Vansbro. Avesta står näst på tur att öppna, säger han.
Konceptet startade i Värmland 2013 och växer mer och mer.
– Det var en skola i Värmland där man noterade att några av barnen inte kunde vara med på friluftsdagarna då föräldrarna inte hade råd med idrottsutrustning. Så föddes idén, berättar Tobias Hedwall.

Alla saker i Fritidsbanken kan lånas i två veckor. Inledningsvis handlar utbudet mestadels om vintersporter.
– Alla kanske inte tänker på att det även kan handla om friluftsliv och att man kan låna liggunderlag, fiskespön eller flytvästar. Detta blir en form av återbruk, att folk skänker saker hit i stället för att slänga dem, säger Tobias Hedwall.

 

Tobias Hedwall, samordnare för Fritidsbanker inom RF Sisu (Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna) var på plats under invigningen. “Det vanligaste som lånas ut från Fritidsbanker generellt är slalomutrustning”, säger han. Foto: Pär Sönnert

 

Privatpersoner, idrottsföreningar och företag har skänkt saker till Fritidsbanken i Säter.
– Vi har även ett samarbete med de befintliga Fritidsbankerna och kan låna saker sinsemellan. Vi ska sätta upp en behållare på återvinningsstationen där folk kan skänka utrustning, säger kommunalrådet Mats Nilsson (S).

Fritidsbanken finns i DV Gärdets lokaler, på ett slagskotts eller en utsparks avstånd från Säters IP och ishallen Kristinehov. Verksamheten kommer att skötas av brukare inom daglig verksamhet.
– Det är kul att vi kan göra detta. Detta blir kanon för brukarna som växer som människor av att få det här förtroendet. Det känns bra att vi kan samarbeta över förvaltningarna så här, att socialförvaltningen och fritidsutskottet gör det här tillsammans, säger Sune Hemmingsson (C), socialnämndens ordförande.

Fritidschefen Malin Lilja Altörn ville lyfta fram fritidssamordnaren Emilie Andersson och ungdomskonsulenten Per Eriksson.
– De har gjort ett jättejobb med att ställa i ordning allt, berömmer hon.
I rummet där banken nu huserat har tidigare varit en del av daglig verksamhet.
– Nu blir det ännu mer livfullt här i huset. Linda Moström och Lina Lindberg från daglig verksamhet har jobbat mycket med förberedelserna, säger Lena Lorenz, verksamhetschef inom funktionsnedsättning.

Fritidsbanken öppnade lagom till sportlovet och efterfrågan var hög direkt.
– Vi lånade ut det första paret skidor redan innan banken hade öppnat officiellt, säger Malin Lilja Altörn.
– Detta ligger helt rätt i tiden. Det är viktigt att alla har möjlighet att låna utrustning för att prova på en idrott, säger Lena Lorenz.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 10, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS