ANNONS

Femåringarna Oliver Lindgren-Thörnlund och Signe Ahlberg klippte bandet när Baldershage invigdes. De fick hjälp av Olivers mormor, Eva-Lena Thörnlund, och Signes morfar, Kjell Andersson. Närmast kameran står Sara Bergström, en av två förskolerektorer.
Foto: Pär Sönnert

Baldershage invigdes – Oliver och Signe klippte bandet

AVESTA Baldershage, en lokal för både de yngsta och de äldsta i centrala Avesta, har invigts. Bandet klipptes av femåringarna Oliver Lindgren-Thörnlund och Signe Ahlberg.

Kombobygget Baldershage är ett äldre- och trygghetsboende som kombineras med förskola. Bottenvåningen i lokalen har plats för 130 förskolebarnbarn, fördelat på sju avdelningar, samt fritids för barn på obekväm arbetstid. Bottenvåningen innehåller även ett helt nybyggt tillagningskök. I de övre våningarna finns det plats för 36 vårdplatser för äldre.

– Det är en stor ära att få inviga Baldershage, som blir ett hus för generationer där barn och äldre kommer att mötas. Erfarenhet möter nyfikenhet, sade Sara Bergström, en av de två förskolerektorerna, vid invigningen.
– Det här är en efterlängtad invigning. Vår förhoppning med samlokaliseringen är att barn och äldre kan mötas över generationsgränserna. Det finns många sociala aspekter i detta, sade Susanne Berger (S), ordförande för omsorgsstyrelsen.

Mikael Westberg (S), ordförande i bildningsstyrelsen, tog också till orda under invigningen:
– Det finns liknande byggnander bland annat i Stockholm men jag tror inte att det finns någon jämförbar kommun som har ett sådant här bygge ännu. Barnen är vår framtid och därför är det viktigt för kommunen att vi satsar på dem. 2011 hade vi 880 barn inom förskolan i kommunen och då började vi bygga om och bygga nytt inom förskolan. I dag har vi 1 220 barn i förskolan och nu står Baldershage klart här i centrala Avesta, sade han.

Ordförandens förhoppning är att barnen och de äldre ska finna varandra i kombobygget.
– Jag ser framför mig hur barn och äldre tillsammans kan sjunga barnsånger samt fira högtider ihop i de trivsamma miljöerna. Äldre kan lätt bli ensamma och isolerade men här hoppas vi att lokalens upplägg ska leda till mer möten, sade Mikael Westberg.

När det första spadtaget för bygget togs för ett par år sedan så höll Oliver Lindgren-Thörnlund i en av spadarna. Nu fick han äran att klippa invigningsbandet, tillsammans med Signe Ahlberg. De båda fick även hjälp av Olivers mormor, Eva-Lena Thörnlund, och Signes morfar, Kjell Andersson, att klippa bandet.
– Den senaste veckan har han sagt att han har ett viktigt uppdrag, berättade Olivers mamma Anna Thörnlund efter bandklippningen.
När bandet var klippt fick besökarna möjlighet att gå en runda i de fina lokalerna.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Avesta/Norberg) nr 8, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS