Labyrintorienteringen ställdes upp på en gräsyta ovanför gymnastiksalen vid Vikmanshyttans skola. Närmast kameran: Kimmo Laurila, årskurs fyra.
Foto: Pär Sönnert

Både barn och vuxna lärde sig att hitta rätt i labyrinten

VIKMANSHYTTAN Tack vare generösa lokala företag kunde barnen på Vikmanshyttans skola prova på labyrintorientering. “De får prova på strategiskt tänkande”, säger Göran Andersson, projektkoordinator på Dalaportens orientering.

Eleverna fick välja grön, blå, röd eller svart bana. Sedan skannade Göran Andersson av deras armband, där det satt ett chip, och sedan var det bara att ge sig in i labyrinten och leta orienteringskontroller. Chippet skannades på nytt efteråt och så summerades resultatet och tiden.
– Det är roligt, men lite svårt, säger Ville Erixon och Kimmo Laurila, som går i årskurs fyra.

Även de vuxna på skolan fick prova på att orientera och de vittnade om att “hornen växer ut” när tävlingsnerven kickar in.
– Jätteroligt! Jag har klarat alla banorna nu. Det är bra med fyra olika banor, så att man inte bara kan följa efter någon annan. Och alla kan vara med. Det här är lite skillnad mot orientering där barnen kan springa vilse i skogen, säger Annelie Hedberg, rektor på Vikmanshyttans skola.

Banan är kvadratisk, 16×16 meter, och går att ställa upp lite var som helst, så länge det finns en platt yta.
– Och det går att bygga om banan hur som helst. Vi brukar göra nya kartor för varje år, som vi använder på varje plats. Barnen lär sig det elementära kring hur man läser en karta och så får de prova på strategiskt tänkande. Barn leker intervallbetingat, det är full fart i några minuter och sedan vila. Det här är enbart intervaller. Det går att göra flera saker, utmana en vän eller försöka att klara banan på samma tid två gånger i rad, säger Göran Andersson.

Han var med och startade labyrintorienteringen som ett samarbete mellan Dalaportens Orienteringsklubb och skolorna i Avesta kommun.
– Vi startade med detta 2014. Vårt mål är att barnen ska tycka att det är roligt med orientering. Sedan är det såklart en bonus om några av dem även hittar till sporten och börjar orientera. Jag har jobbat med orientering på elitnivå och gillar att det är ett så stort spann, från elitnivån till barn som aldrig har provat att orientera, säger Göran Andersson.

Det går att ha världsomfattande tävlingar i labyrintorientering, så länge alla använder samma karta.
– Då går det att lägga in resultaten digitalt och få en global topplista. Det här skulle till och med kunna bli en framtida OS-gren. Sporten har allt som krävs, det är arenamässigt, tv-mässigt, intensivt och lätt att förstå, säger Göran Andersson.

Skolan har fått ekonomisk stöttning från lokala företag som sponsrat med pengar som gått till att köpa in längdskidor.
– En del av pengarna kunde vi använda till att få hit labyrintorienteringen, via Skol-IF. Fyra av klasserna får prova på detta i dag. Vi har även haft lite Hittaut med eleverna, att de får prova på att hitta ett par av kontrollerna som finns här i Vikmanshyttan. Vi vill jobba mycket med rörelseaktivitet på rasterna, att det blir naturligt för barnen att röra på sig, säger Maria Lindström, lärare på skolan.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 25, 2021.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS