ANNONS

Bildningsstyrelsens ordförande Mikael Westberg (S) säger att de som en följd av det ökande antalet barn kommer att få lov att ta beslut om en utbyggnad inom förskolan.
Foto: Mikael Eriksson

Babyboom skapar högt tryck på skolorna

AVESTA. Avestaborna är mer fruktsamma än riksgenomsnittet. Det framgår av SCB:s befolkningsstatistik som visar att under år 2018 föddes 297 barn i Avesta. Det är 28 procent över rikssnittet.

År 2018 föddes det mycket barn i Avesta, 28 procent över rikssnittet. Närmare bestämt såg 297 nya Avestabor dagens ljus. Enligt SCB:s befolkningsprognos ska 245 barn födas i Avesta under år 2019. En nedgång till mer normala siffror för en ort av Avestas storlek.
Samma prognos visar även att det ska finnas 100 fler barn i förskoleålder år 2022.

Just nu byggs en ny förskola vid Baldershage, men den kommer troligtvis inte att räcka för att erbjuda plats till alla barn i förskoleålder.
– Vi får fokusera mycket på var ska barnen vara, säger Mikael Westberg (S), ordförande för bildningsstyrelsen
Han pekar på att kommunen gjort reformen ett barn en plats inom förskolan vilket betyder att det blir färre barn i barngrupper. Mikael Westberg säger att ändå så sticker inte Avesta ut med att ha lägst barnantalet i grupperna.

För att möta det väntade behovet säger Mikael Westberg att bildningsnämnden inom kort kommer att behöva ta beslut om att bygga ut mer, och då i första hand inom förskolorna.
– Vi har ett bra geografiskt underlag, det är framförallt i centrala Avesta som vi ser att befolkningen kommer att öka allra mest, säger Sara Norqvist utredare hos bildningsförvaltningen.

Grundskolebarnen har ökat med 500 elever sedan innan år 2015.
– Det kommer att fortsätta med, alltså ytterligare 500 grundskolebarn fram till år 2029.
Vilket gör att Avesta kommer att ha runt 3 000 barn i grundskoleåldern år 2030. I dag är det lite drygt 2500 grundskoleelever.

Även elever i gymnasieålder kommer också att öka, och då med 170 till år 2030.
Mikael Westberg säger att grundskolan kommer att behöva byggas ut och likaså gymnasiet.

En del är att vid Skogsbo skola ska byggas en ny skolbyggnad på Skogsbo skola stå klar till 2021. Vilket ger ytterligare 200 platser.
En utmaning är att möta storlekarna på de olika årskullarna.
– Vi måste ha ett flexibelt system, säger Sara Norqvist.

Publicerad i  Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 14 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS