ANNONS

Therese Oljans Backlin är marknadsansvarig på Södra Dalarnas Sparbank. “Kan vi bidra till att ungdomarna gör kloka och aktiva val för sin framtid så är det en vinst för alla”, säger hon om projektet Ung Livsstil i Hedemora.
Foto: Pressbild

Avtalet förlängs – Ung livsstil i Hedemora fortsätter

HEDEMORA Syftet med projektet Ung Livsstil i Hedemora är att få eleverna i sjunde klass att avstå alkohol och andra droger. Nu har kommunen och Södra Dalarnas Sparbank förlängt avtalet.

Projektet har pågått sedan 2014. Eleverna som gått i sjunde klass erbjuds att gå med i Ung Livsstil i Hedemora. Eleverna uppmuntras att välja bort alkohol, tobak och andra droger under sin högstadietid. Den här satsningen är ett samarbete mellan Hedemora kommun och Södra Dalarnas Sparbank.

Nu har parterna förlängt avtalet. De hoppas att detta ska fortsätta att ge kommunens ungdomar positiva upplevelser och långsiktiga hälsoeffekter.

Kontraktet skrivs under av respektive elev och vårdnadshavare och gäller till och med skolavslutningsdagen i årskurs nio. Som motprestation erbjuds olika tävlingar, aktiviteter och förmåner i form av rabatter på kaféer och i affärer i Hedemora. Det lottas även ut presentkort på körlektioner till två elever som slutar nian.

Den här hösten har 176 elever börjat i årskurs sju. Inom kort kommer de att få hem ett brev med information om vad Ung Livsstil i Hedemora är och innebär.

– Ung Livsstil är väletablerat och något positivt vi erbjuder eleverna i vår kommun. De ungdomar som väljer att prova droger gör det oftast redan under högstadietiden, ofta sker det under påtryckningar från kamrater eller andra. Samtidigt är det glädjande att nationell statistik visar på användningen av droger har minskat i åldersgruppen, säger Jan ”Joppen” Olsson, ungdomskonsulent på Hedemora kommun och projektledare för Ung Livsstil, i ett pressmeddelande.

Therese Oljans Backlin är marknadsansvarig på Södra Dalarnas Sparbank.
– Ung Livsstil ska även vara ett stöd för föräldrarna till att samtala kring frågan om droger med sina barn. Vad föräldrarna säger har visat sig ha en stor betydelse och det är viktigt att vi pratar om detta både i skolan och hemmen. Kan vi bidra till att ungdomarna gör kloka och aktiva val för sin framtid så är det en vinst för alla, säger hon i pressmeddelandet.

I Hedemora kommun var 72 procent av de 382 högstadieeleverna med i fjol och 94,5 procent av dem höll sitt kontrakt.
Sedan fyra år finns den här satsningen även i Avesta kommun.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 38, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS