ANNONS

Bron i Sölvesborg är ett exempel där duplexa stål används.
Foto: Outokompo

Avestastålet firar 90 år

Det är nu över 90 år sedan Outokumpu introducerade sin rostfria stålkvalitet Duplex på marknaden.

Outokumpus stålverk i Avesta introducerade Duplex i september 1930. Enligt Outokumpu innebar det ett genombrott då man kombinerade de två vanligaste typerna av rostfritt stål, austenitiskt och ferritiskt, vilket gjorde det möjligt för metallurger att skapa ett nytt material som tog fram de bästa egenskaperna ur båda.
Duplex utmärks av hög korrosionsbeständighet och hållfasthet. Tack vare denna kombination kan ingenjörer skapa lätta komponenter och strukturer som ger lång livslängd och kräver minimalt underhåll.
Duplex-stål används inom kemisk industri, olja och gas, massa- och pappersindustrin samt livsmedels- och dryckesindustrin.
– Även om rostfritt stål i Duplex nu är 90 år, visar det sig vara ett idealiskt material för 2000-talet. Det är starkt och hållbart för industriella miljöer, men det ser också bra ut och har enorm potential att spara kostnader och minimera miljöpåverkan, säger Peder Claesson, chef för projektförsäljning på Outokumpu, i ett pressmeddelande.
Sedan dess har en hel familj av duplexkvaliteter utvecklats för specifika industriella applikationer. Till exempel har Outokumpu lanserat en ny formbar duplexkvalitet för att öka styrkan och effektiviteten hos komplexa mekaniska komponenter såsom plattvärmeväxlare.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS