Avestas tjejjour redo att hjälpa och stötta

Eva Lyckholm, ordförande för Avestas tjejjour MOA, gläds åt att verksamheten kommit i gång och att man är redo att hjälpa och stödja Avestas tjejer och personer som identifierar sig som tjej
Foto: Mikael Eriksson
AVESTA. Nu är Avestas tjejjour MOA igång och redo att hjälpa och stödja Avestas tjejer och personer som identifierar sig som tjej.

Avestas tjejjour MOA bildades i början av mars och har fram till i dag fått arbeta mest med formella frågor. Men nu är de tolv aktiva medlemmarna redo att hjälpa och stödja unga tjejer och personer som identifierar sig som tjej i åldrarna 12 till 20 år.
– Ingen fråga är för stor eller för liten för oss, säger Eva Lyckholm, ordförande för tjejjouren i Avesta.
Det kan handla om allt från kärleksfunderingar till ensamhet eller att någon blivit våldtagen
eller misshandlad.

Hon säger att till skillnad mot kvinnojouren så arbetar tjejjouren mer proaktivt och förebyggande genom att möta ungdomarna ute i verkligheten, bland annat finns planer att arrangera föreläsningar ute i kommunens skolor. Men även arbeta opinionsbildande för att ändra attityder och prata om feminism.
– Vi kommer att synas där ungdomarna är, bland annat under Avestafestivalen vid Blås grönt tältet.

Arbetet kommer att ske via den chatt som finns på tjejjouren.se. Avesta tjejjours chatt kommer inte att vara bemannad veckans alla dagar men på hemsidan går det att se vilka andra jourers chattar som är uppe och i gång. De som sitter i chatten kan lyssna och ge en del råd.
– Vi finns där som medsystrar, som en extra vuxen när ingen annan lyssnar, säger Eva Lyckholm.
– Vi kommer inte att döma någon eller komma med pekpinnar.

De kan också hänvisa till polis, lasarett, psykolog eller vilken hjälp som den stödsökande kan behöva.
– Vi är inga specialister eller utbildade psykologer, vi är medmänniskor.
– Man är anonym i chatten och vi har tystnadsplikt.
Eva Lyckholm säger att de även kan följa med till polisen eller till en läkare om någon blivit utsatt för något övergrepp.

Allt arbete sker ideellt, men Eva Lyckholm säger att hon har en önskan att de på sikt ska kunna anställa en person i föreningen.
Och det finns en även önskan om att de ska bli fler som kan hjälpa till med verksamheten.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 23 2019.

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

AVESTA Z Kommunalrådet Lars Isaksson (S) avvisar bestämt påståendet från fastighetsägaren till Coops affär i Avesta att kommunen avisat en ombyggnad av fastigheten.
AVESTA Avestabördige konstnären Staffan Lindholm har länge glatt många flanörer i Haga i Göteborg med sina pyttesmå "mus-hus". – I höst ska jag ställa ut ett litet mus-eum, säger Staffan
SÄTER/AVESTA Säters volleyboll är tillbaka i Elitserien. Truppen består av många spelare från Säter och Avesta. – Det blir en utmaning för oss varje helg, säger ordföranden Per Eriksson.