Precis som i vanlig orientering så gäller det att hitta den snabbaste vägen från start till mål.
Foto: John Leander

Avestas labyrintorientering sprider sig över världen

AVESTA World Maze Race låter internationellt och är det också. Men navet för labyrintorienteringen är Avesta och därifrån ska det nå varenda världsdel är det tänkt.

En vit vinter. Avesta. Åsbo. Världens största Dalahäst. Precis där sattes häromdagen en liten demonstrationslabyrint upp för en från början tämligen lokal orienteringsform. Den där man som utövare ska passera kontroller och hitta den snabbaste vägen genom labyrinten.

Många Avestaungdomar har säkert sedan några år redan sett de här orienteringslabyrinterna med rödfärgade plaststaket. Men nu är det faktiskt på väg att bli ett fenomen runt om i världen genom evenemanget World Maze Race som ska hållas 29 maj i år.
– Det har tagit fart i Asien. I Singapore, Indonesien och Taiwan. Ofta är det grej man kan ha i samband med en rekryteringskampanj, eller som ett familjeevent tillsammans med företag. Det är enkelt att sätta upp och utöva, säger Göran Andersson, projektkoordinator hos Dalaportens OL Orientering.

Vad är World Maze Race för någonting?
– Det är en tävling som körs över hela världen och där Avesta är själva navet. Man bygger likadana labyrinter överallt och sen blir det en tävling där en global vinnare utses.

Tävlingen avgörs i flera åldersklasser och med flera olika provtävlingar såsom ”Duell i labyrinten”. Med hjälp av sponsorpengar från Södra Dalarnas Sparbank är målet är att genomföra 100 Maze-event i alla världsdelar. En fullt genomförbar målsättning, enligt Göran Andersson.
– Vi har fått en fantastisk respons efter de labyrintorienteringar som vi genomfört och tanken om ett World Maze Race har funnits i några år. Framtidsvisionen är att vi kan genomföra det här eventet i Sydney, Shanghai, Singapore, São Paulo, San Francisco, Stockholm, Sala, Surahammar, Smedby, Skogsbo och på en massa andra platser samtidigt.

Ambitionerna slutar inte där. Duellvarianten, med två tävlande som springer genom identiska labyrinter, tror han har en framtid till och med som olympisk idrottsgren.
– Det är ju samma som parallellslalom i alpint. Eller speedclimbing som blir en ny gren i nästa OS.

En eventuell OS-gren med rötter i Avesta alltså och Göran har sett tecken hemmavid som antyder sportens dragningskraft.
– När vi körde det här på Avestas 100-årsjubileum 2019 hade vi en tävling där man skulle göra så många varv i banan som man orkade på en dag. En kille som var tio år sprang 157 varv, det vill säga två mil. Hans föräldrar, som är invandrare, kom dit flera gånger och frågade honom vad han höll på med, säger Göran och skrattar.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS