ANNONS

En 8 daler SM, som präglades i Avesta 1659, har sålts på auktion. Det 14,5 kilo tunga myntet såldes för 2,45 miljoner kronor.
Foto: Bukowskis

Avestapräglad daler såldes för 2,45 miljoner

AVESTA En 8 daler SM, som präglades i Avesta 1659, har sålts på auktion. Det 14,5 kilo tunga myntet gick under klubban för 2,45 miljoner kronor.

Auktionsfirman Bukowskis sålde nyligen ett Avestapräglat mynt, i form av ett plåtmynt på 8 daler SM. Myntet präglades i Avesta 1659 och väger 14,5 kilo.

I sin beskrivning av myntet, inför auktionen, kallade Bukowskis det för “en sensationell höjdpunkt i form av en raritet” och påpekade att 8 daler SM är den högsta valör som kan förvärvas av en samlare i dag.

När auktionen för Avestamyntet var avslutad hade prislappen landat på 2,45 miljoner kronor. Till Tidningarnas Telegrambyrå (TT) säger Björn Extergren, specialist på antika möbler, konsthantverk och asiatisk keramik på Bukowskis, att det är “väldigt ovanligt” att mynt i den här prisklassen säljs i Sverige.

– Det händer inte ofta. De är nästintill museiföremål, det finns så få av dem kvar, säger Björn Extergren till TT.

Han vill dock inte säga mer om försäljningen än att myntet såldes till en svensk köpare.
– Mynten köps framför allt av storsamlare. De vill ha det mest eftertraktade man kan få tag på, och åttadalermynten är det mest eftertraktade man kan få tag på eftersom alla tiodalermynt är inlåsta i samlingar, säger Björn Extergren till TT.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Avesta/Norberg) nr 26, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS