ANNONS

Avestakorpen Hasse Sköldebjer, Lars Hedström och Mats Fransson.
Foto: Niclas Bergvall

Avestakorpen vill locka fler till racketsporten pickleball

AVESTA. I februari 2000 körde Avestakorpen i gång med pickleball. Men bara efter en kort tid ställde coronapanemin till det. Men nu är racketsporten i gång igen och platsen är Domarhagens sporthall.

Padel är den just nu hetaste racketsporten i vårt land, men det finns även något som heter pickleball som är en blandning av tennis, badminton och bordtennis. En sport som startade i USA 1965 och som växer i Sverige. I februari i fjol var Hasse Sköldebjer och Mats Fransson på utbildning och sedan körde de i gång.
– Första gången kom det 16 som ville prova. Men sedan gick det ned på grund av coronan, berättar Fransson.
Men nu är Avestakorpen på gång igen och de nyfikna är välkomna till Domarhagens sporthall.
– Vi har varit som mest fyra när vi kört några gånger i höst, vi vill förstås att fler dyker upp.

Den 14 november är det öppet hus med start klockan 13.00 (observera tiden, fel tid var angivet i senaste numret av Annonsbladet).
– Vi har fyra planer och det finns racketar att låna. Vi vill väcka sporten till liv igen här i Avesta, säger Fransson.
Enkelt förklarat spelas pickleball på en badmintonplan, men med nätet nedsänkt i marken. Man kan både spela singel och dubbel och man använder de yttre linjerna.
Man spelar för övrigt med ett racket som liknar de man har i padel och bollen liknar en innebandyboll, dock lite tyngre i vikt.

Så spelar man pickleball
Matcherna spelas till elva poäng och man kan bara ta poäng i egen serve. Precis som i badminton och bordtennis måste man vinna med två poäng.
Man står bakom baslinjen när man servar och slår underhandsslag i planens dubbelserveruta.
Man har bara ett serveförsök. Sedan fortsätter servaren tills man har förlorat bollen.
I dubbel ska även den andre spelaren ha förlorat sin serve innan det är motståndarnas tur att sätta i gång spelet. Det gäller vid alla bollar utom den första.
Noteras kan att varken servereturen eller slaget efter får slås på volley. Därefter får dock bollen slås både på volley eller efter en studs.
På båda sidor om nätet, innan badmintonplanens serverutor börjar, ligger det så kallade ”köket”. Där är det förbud på att slå volley.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS