Marcus Johansson är ordförande i Avesta tennisklubb som har 60 aktiva ungdomar i träning. “Det är mycket för en så liten ort som Avesta”, säger han.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Avestaklubben har servat banor i 100 år

AVESTA Avesta Tennisklubb är en aktiv förening som bildades 1921 och nu planerar man för ett 100-årsfirande. – Vi har tänkt att ha ett utomhusfirande i augusti i samband med Tennisens dag. Förra året hade vi tennismingel och deltagarna tog med egen matsäck, tanken är att det ska vara i den andan. Eventuellt kör vi en kändismatch eller en dubbel i tidstypiska kläder från förr, säger Marcus Johansson, föreningens ordförande.

Avesta Tennisklubb har två inomhus- och fem utomhusbanor på Holmen strax intill Gamla byn. Marcus Johansson berättar att det är gamla banor och de två äldsta utebanorna är från 1936 och har aldrig lagts om.
– Alla fem banorna behöver läggas om och sedan behöver vi ett nytt stängsel. Men jag gillar utmaningar och banorna är en utmaning i sig, säger han och fortsätter:
– Tennishallen byggdes 1982 och hallen äger vi själva men det är kommunens mark.
Marcus Johansson berättar att de haft planer på att bygga ut men det är förstås en kostnadsfråga och klubben är beroende av stöd. För några år sedan fick de också säga upp anställda då det stödet drogs in.
– Som tur är finns det eldsjälar och nu har vi fått ordning på ekonomin och vi har en långsiktig plan. Närmast tänker vi byta ut till ledbelysning i hallen och det söker vi energibidrag för från Riksidrottsförbundet.
Han berättar att de har lyckats engagera medlemmar och göra alla medvetna om att det är tillsammans som de fixar det här.
– Vi har organiserat upp arbetet i kommittéer och fördelar ansvarsområdena och många tycker att det är kul.
Tennisträningen börjar tidigt och klubben har träning för barn från fem-sex år.
– Vi har minitennis inomhus en till två gånger i veckan och det ansvarar föräldrar för.
Marcus Johansson har varit med i styrelsen i fyra år och det är hans första år som ordförande.

Har ni lyckats engagera ungdomar?
– Ja, vi har 250 aktiva medlemmar och 60 ungdomar i träning vilket är unikt för en så liten ort som Avesta. Vi har en lovande ungdom i Mattias Hägg som nyligen prisades av Lions i Avesta.
Nu har tävlingarna kört igång och förra helgen var det tävlingar i Borlänge.
– Men vi har hållit igång träningen under hela pandemin. Vecka 27-28 drar vi igång sommartennisskola för barn och ungdomar mellan fyra och 16 år. Det är två ungdomar från Norberg som håller i det och förhoppningsvis kan tennisskolan generera nya medlemmar.
Tennisen behöver förebilder och stora stjärnor för att växa och efter att Björn Borg fick sitt genombrott följde en storhetstid för svensk tennis.
– Sedan hade vi Mats Wilander, Stefan Edberg, Anders Järryd med flera. Men i början av 2000-talet dalade intresset. Många anläggningar försvann eller förvandlades till parkeringar.
Idag utövar omkring 350 000-400 000 personer tennis mer eller mindre regelbundet i Sverige enligt Svenska Tennisförbundet. Majoriteten spelar för motionens skull och tennis passar alla åldersgrupper och spelstyrkor. Det finns dock konkurrerande sporter.

Har intresset för padel påverkat er?
– Ja, vi har märkt av padelpandemin och kände av ett tapp på grund av det. Vi funderade på egna banor men vi koncentrerar oss på tennis. En del som testat padel har återvänt till oss och en del spelar både padel och tennis. Jag ser hellre att vi samarbetar med padelklubbar istället för att konkurrera.

Är det dyrt att spela tennis?
– På vår nivå är det en billig sport, vi har hållit ner medlemsavgifterna och utrustning finns att låna, förutom skor och kläder, säger Marcus Johansson och fortsätter:
– Både golf och tennis startades av Jernverket här i Avesta och då blev det arbetarnas sport i stället för en snobbsport.
På frågan hur tennisklubbens ordförande ser på framtiden blir svaret:
– Vi har en tät kommunikation med kommunen och vi jobbar metodiskt och informativt. Vi har också kartlagt vart våra bidrag hamnar så vi har koll på verksamheten och det är positivt.
Avesta tennisklubb är med andra ord på banan och kan se fram mot ett 100-årsfirande.

Klubbhistoria
Några årtal i Avesta Tennisklubbs historia
1921 byggdes den första tennisbanan på den dåvarande södra idrottsplatsen – Avesta AIK:s – i den del som gränsar till Svenssons Handelsträdgård. Anläggningskostnaden var 300 kronor plus 35:20 för träribbor till linjer. Spelavgiften var en krona per timme och planhalva.
1925 startade en junioravdelning och en medlemsvärvning började bland Jernverkets tjänstemän med gott resultat.
1933 erhölls medlemskap i Svenska Lawntennisförbundet.
1935 togs beslut att bygga en ny tennisbana på Avesta IF:s plan och en ekonomisk förening bildades.
1939 arrangerades för första gången DM i tennis i Avesta. Arrangör var ATK.
1954 agerade ATK för och deltog i bildandet av Dalarnas Tennisförbund.
1958 invigde Avesta stad sina två nya tennisbanor på Avestavallen.
1966 arrangerade ATK veteran-SM. Det var det hittills största tennisevenemanget i Dalarna och det första tennis-SM som spelats inom distriktet.
1967 spelades finalen i Dupler Cup mellan Frankrike och Sverige i Avesta. Det blev ett ännu större tennisevenemang än veteran-SM året innan och tävlingen samlade över 500 åskådare.
1968 färdigställdes tre nya banor på Holmen och dessa invigdes med landskampen mellan Norge och Sverige i Nordiska Pokalen. Tävlingen sågs av cirka 800 åskådare.
1970 var det start för klubbens stora nationella tävling “Axel Ax:on Johnsons Hederspris” med hela den svenska eliten.
1980 spelades SM i tennis på Holmen med bland andra Mats Wilander, Anders Järryd, Joakim Nyström och Hans Simonsson.
1982 var tennishallen spelklar. Post-SM i tennis på Holmen. Kalle Ankas dalafinal för ungdomar avgjordes på Holmen.
1986 Efter 49 år kunde äntligen en infödd Avestaspelare vinna herrarnas DM-final. Johan Eriksson “löste av” Sune Dellmert som klubbens distriktsmästare nästan ett halvt sekel senare.
Källa: Avesta tennisklubb

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS