ANNONS

Moa Hedström Waldén med hunden Dobby, Malin Björklund, Tom Larsson och Rasmus Engstedt ser fram emot AvestaCon som hålls den 26-27 oktober i Verket i Avesta.
Foto: Pär Sönnert

AvestaCon hålls i Verket

AVESTA AvestaCon inleder höstlovet i Verket i Avesta, den 26 och 27 oktober. Det blir ett stort konvent för alla som är intresserade av olika slags spel, bland annat TV-spel och brädspel.

Detta blir tredje gången som AvestaCon arrangeras. Det började med att Moa Hedström Waldén, kultursamordnare på Avesta kommun, tyckte att det vore roligt med ett sådant arrangemang.
– Så jag började titta på vad som fanns i länet och kom i kontakt med Tom på nätverket Cosplay Dalarna. Detta är något för väldigt många, det är rätt spretigt. dessutom är jag rätt säker på att detta är ett av få konvent där kommunen är med på ett hörn, säger Moa Hedström Waldén.
– Tidigare handlade konvent mest om att det kom ett gäng nördar som satt i ett hörn och spelade tärning. Nu är det en stor fest. Här kan man leva ut sin nördighet till 100 procent, säger Tom Larsson.

Cosplay innebär att deltagarna klär ut sig till olika karaktärer, exempelvis hämtade från någon TV-serie eller någon serietidning.
– Vi kommer att ha två tävlingar för bäst klädsel, en för de äldre och en för de yngre, berättar Tom Larsson.
– Cosplay är en väldigt “bjussig” värld, alla är välkomna att delta. Det är kul att se kärleken till de karaktärer som gestaltas. Och om man inte vill klä ut sig så går det bra att bara komma och titta, betonar Moa Hedström Waldén.

Efter att entréavgiften har betalats så är det fritt fram att prova de olika aktiviteterna på AvestaCon. Öppettiderna är 10-22 på lördagen och 10-17 på söndagen.
– Detta är till för alla åldrar, men barn under 13 år måste ha en vuxen med sig, då det inte är lämpligt att man går runt ensam i Verket när man är så ung, säger Malin Björklund, kulturpedagog på Avesta kommun.

AvestaCon arrangeras den 26 och 27 oktober, precis i inledningen av höstlovet.
– Verket är en häftig lokal och det var väldigt uppskattat bland de som sysslade med cosplay i fjol, då de kunde ta väldigt häftiga bilder i den här miljön, säger Malin Björklund.
Utöver TV-spel, brädspel, kortspel och cosplay kommer det även att visas film.
– Bland annat ska vi visa Trollkarlen från Oz, berättar Rasmus Engstedt, elevkulturombud.
– Och så blir det “nördmarknad”, vilket ofta saknas på sådana här konvent. Alla kan låna ett loppisbord och sälja nördrelaterade prylar. Dessutom kommer ett par företag som säljer sådana prylar, berättar Tom Larsson.

 

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) Nr 41 2019

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS