ANNONS

Avestabo lurades att låna ut kort och kod

AVESTA. En äldre Avestabo har lurats att lämna ifrån sig sitt bankkort och kod till en bedragare. Uttag har gjorts från kontot.

Förra fredagen ringde en kvinna upp en äldre man i Avesta. Han förespeglades att hon var en nära släkting som hamnat i ekonomisk nöd då hennes bil var i behov av akut reparation.
Kort därefter kom kvinnan till mannens bostad i Avesta och bad om att få låna hans bankkort och den kod som behövdes för att ta ut pengar. Mannen infriade hennes önskan.
Flera uttag har därefter gjorts från mannens konto.

Bara några dagar senare inrapporterades ett liknande brott till polisen i grannlänet Örebro. Även där hade en äldre person, en kvinna, blivit bestulen enligt samma mönster.
Tillvägagångssättet där var att en man ringde till kvinnan och uppgav sig vara en nära släkting och att han behövde låna bankkortet och koden för att betala en parkeringsbiljett.
En man, som kvinnan inte kände igen, kom upp till kvinnans lägenhet och ringde på dörren. Han sade att släktingen satt kvar i bilen och att de skulle komma tillbaka med kortet inom 30 minuter. Så skedde inte och kvinnan ringde till en annan anhörig för att kontrollera om uppgifterna stämde.
Polisens signalement på den misstänkte gärningsmannen lyder:
“Mannen som fick bankkortet av kvinnan var cirka 45 till 50 år, lång och hade en grå huva på huvudet. Mannen talade svenska.”

– Sådana här ärenden dyker upp med jämna mellanrum. Det inträffade ett liknande bedrägeri i Borlänge för ungefär sex månader sedan. Den gången presenterade förövarna sig som nära släktingar till personen som drabbades. Finska var deras gemensamma språk, minns Stefan Dangardt vid polisen i Dalarna.

Polisen uppmanar till försiktighet om någon beter sig på det här sättet.
– Lämna aldrig ut kort eller kod till någon ni inte känner. Öppna aldrig dörren för okända, råder Stefan Dangardt.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS