ANNONS

Den 25 maj tar sig Avesta an utmaningen att bli Sveriges körtätaste stad, drygt 40 körer har hittills anmält sitt deltagande.
Foto: Mikael Eriksson

Avesta ska bli Sveriges körtätaste stad

AVESTA Drygt 40 körer har hittills anmält sig till Körfesten. Förhoppningen är att ytterligare körer ska haka på och att Avesta ska sjunga åt sig titeln Sveriges körtätaste stad.

Tidigare i våras gick Avesta ut med ett upprop för att få så många köer som möjligt att ställa upp på Körfesten 25 maj. Målet var och är att Avesta ska etablera sig som Sveriges körtätaste stad.
Med en vecka kvar till arrangemanget säger fritidschef Anna-Lena Pligg att det anmält sig mellan 40 och 45 körer och hon hoppas att det ska bli fler som ansluter sig.
– Vi har inte hittat någon annan stad som har rekordet så vi kommer att ha det en gång i alla fall, säger Anna-Lena Pligg.

För att ha koll på hur många som medverkar under körfesten så kommer kommunen att ha några som åker runt och räknar såväl antalet körer som antalet körsångare.
Från förmiddag till sena kvällen kommer det den dagen att ljuda av körsång i hela Avesta kommun. Det startar i Sjöviks Folkhögskolas kapell. Där framträder Stora Kören, Kammarkören och vokalensembler. Sedan rullar det på runt om i kommun. I Horndal sjunger Krakhopen och Vikören. I väntsalen på Krylbo station kommer resenärer att bjudas på skönsång och musik av Vocalis Sincera, Medvind och Lilla Spelmanslaget.
– Vi vill ha körmusik där man kanske inte förväntar sig det, säger Anna-Lena Pligg.

Till Körfesten har körer som legat lite i dvala dammat av sig och tagit upp stämmorna igen. Men också en del nya konstellationer har uppstått. Bland annat har man inom kommunens omsorgsverksamhet dragit igång en kör som fått namnet Olika kören. Ett annat spännande möte är Yogakören. Det är ett samarbete mellan Dragonfly studio och Anna Risbergs Feelgoodkör. Där blir det körsång till ackompanjemang av glas.
– Man kan sjunga med eller bara ligga ned och lyssna.

Körfesten avslutas vid Metropoolen där alla körer kommer att medverka. Ett inslag är att samtliga Feelgoodkörer kommer att uppträda tillsammans på scenen och det gör att det blir runt 100 körsångare som luftar sina stämband.
– Det kommer att bli en riktig picknickfest med allsång, säger Anna-Lena Pligg.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 21 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS