ANNONS

Johan Lennström, Fredrik Blomqvist, Elin Hedberg och Per Karlsson säger att thaiboxning är en sport som passar alla åldrar och passar lika bra för killar som för tjejer.
Foto: Mikael Eriksson

Avesta Muay Thai fyller 10 år

KRYLBO. Det är mycket på gång för Avesta Muay Thai; först en kurs i självförsvar för kvinnor och lite senare 10-årsjubileum som firas med ett öppet hus.

Det är onsdag kväll. Medlemmarna i Avesta Muay Thai samlas för att träna tillsammans. Fyra gånger per vecka är lokalen, som finns inrymd i gamla Telegrafen i Krylbo, öppen. Under tränaren Per Karlsson ledning drillas de; först i rephoppning, sedan i armhävningar och andra kroppsövningar med målet att förbättra sig inom thaiboxning.
Färgen på deltagarnas ansikten och den tunga andhämtningen avslöjar att det är ett pass som kräver ut sin rätt.
– Man kan vara med utifrån sin egen förmåga och göra så gott man kan, men ser vi att någon maskar så piskar vi på den, skrattar Elin Hedberg.

Säg thaiboxning och det kan verka skrämmande och mytomspunnet. Men att det skulle vara en farlig sport förnekas kraftfullt. Allt sker under kontrollerade former. För att få vara med och träna måste man ha fyllt 13 år. Och innan någon släpps upp i en match så handlar det om en lång tid av träning och förberedelse.
– Vi hetsar inte till att tävla, i stället tränar vi styrka och kondition på ett säkert sätt, säger Johan Lennström.
– Vi är som en familj, säger Elin Hedberg om klubben i hennes hjärta – Avesta Muay Thai.
När Fredrik Blomqvist ska beskriva vad thaiboxning är så jämför han det med boxning, med tillägget att man även får sparka mot huvud, kropp och ben.
– Det handlar om respekt, kroppskontroll och disciplin, säger han.

Avesta Muay Thai har i dag ett 70-tal medlemmar och föreningen kommer under sista helgen i mars ha ett öppet hus för att fira 10-tioårsjubileum.
– Fast vi gör det ett år försent, skrattar Fredrik Blomqvist.
Men dessförinnan bjuder klubben in kvinnor till en utbildningsdag i självförsvar.
– F.A.R (Fighting Against Rape) kommer tillbaka till Avesta för tredje gången och den 16 mars är det dags igen, säger Elin Hedberg.
Hon säger att det krävs en föranmälan för att få vara med och att de kan ta emot max 50 kvinnor. Under dagen kommer de att lära ut hur kvinnor, både fysiskt och psykiskt, kan freda sig vid ett överfall.
– Det kommer säkert att bli både svett och något blåmärke den dagen, skrattar hon.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 10 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS