ANNONS

Kommunalrådet Lars Isacsson (S) vid gamla Coophusets vägg på Kungsgatan. Ett ställe man helst kör förbi i 310 kilometer i timmen enligt SR-journalisten Mark Isitt.
Foto: John Leander

Avesta kallas för råtthål – kontrar med vacker framtid

AVESTA Råtthål! Parkeringsöken! Få har missat Mark Isitts Avesta-sågning. Vi tog med kommunalrådet Lars Isacsson (S) på samma promenad för att höra hans ord om saken.

Man kan tycka att en stad är ful. Man kan tycka att den är väldigt ful. Eller så kan man gå ett steg längre och tycka som Mark Isitt, arkitekturkritiker på Sveriges Radio, och kalla Avesta för en våldtagen stad, ett råtthål och en parkeringsöken. Med mera.
Mark Isitt besökte Avesta sent i oktober och sågade den centrala delen av staden utan nåd, med undantag för Sundh center, mer känt som Altoo-huset.

Reaktionen lät inte vänta på sig och om det någon gång uppstått en riktig ”skitstorm” på sociala medier hos delar av Avestas befolkning så var det i spåren av Mark Isitts reportage.
En som gav visst svar på tal var kommunens högste politiker, kommunalrådet Lars Isacsson (S). På sin Facebook-sida uppmanade han ändå till revansch snarare än till den sårade självkänsla som många uttryckte.

När så Lars Isacsson möter upp utanför gallerian på den så utskällda gågatan i Avesta, är det första han pekar på det låga huset i som inhyser bland annat Synsam.
– Där skulle man kunna bygga på höjden. Vi skulle behöva mer bostäder med butikslokaler på bottenplanet. Vi kan visserligen inte bestämma över privata fastighetsägare, men vi kan göra det möjligt att bygga med nya detaljplaner.

Vi går några meter längs gatan och passerar stadshotellets gula plåtfasad. Lars Isacsson pekar igen.
– Jag har sett gamla bilder på hotellet. Den hade en vacker fasad förut och kan få det igen.

Sen kommer vi till den del som nog fick mest stryk i radioreportaget. Vi stannar intill den gröna väggen utanför nedlagda Coop med Mark Isitts ord av avsmak i minnet.
“Det är som att halka runt på is med ögat. Allting i närheten av en sån här byggnad dör. Det är som att lägga en kvävande filt över stan.”
En förbipasserande känner igen Lars Isacsson när han passerar.
– Ta inte en bild där, säger han och flinar.

Lars Isacsson skrattar och hälsar tillbaka. Faktum är att han kan hålla med till viss del. Avesta ÄR inte Sveriges vackraste stad ur ett estetiskt perspektiv. Men det har potential att bli betydligt vackrare och det har han också tänkt att det ska bli.

Vi går tillbaka runt Coopbyggnaden och betraktar det Mark Isitt kallar för en parkeringsöken av lappad asfalt. Här åkallar Lars Isacsson en inre blick. För snart är det meningen att en omfattande stadsplan ska röstas igenom i kommunfullmäktige.
– Om den blir verklighet så ska det förtätas här. När mer människor bor här får vi ett mer gemytligt centrum med liv och mer handel.

Den inre blicken blir ännu tydligare när vi rör oss vidare över parkeringen och ut på gångbron, med trappan ner till tågstationen och Koppardalen.
Nästa plats som Mark Isitt bombarderade med sina spydigheter.
”Här vill ingen människa befinna sig. Jag går ner för en trappa från en bro. Den är bara så nerkissad och skräpig.”

Vi går inte nerför trappan den här gången, utan stannar vid bortre broräcket. För det är kanske här som den visionära stadsplanen på något sätt har sitt epicentrum. Lars Isacsson pekar snett till höger.
– Där ska det byggas ett hotell och här ska det bli en ny bred trappa rakt fram.

Det kan vara svårt att ta in allt som är tänkt för den här, i nuläget, relativt kala platsen. Men här är det tänkt att en ny stor byggnad med en bred torgtrappa där bortom. Avestas centrums station ska få liv.

Sen innehåller planen också en ny stadsdel med bostäder och samhällsservice, som skär igenom hela Koppardalen bort till Döda fallen.
Ambitiöst, men är det möjligt att genomföra? Finns det verkligen en efterfrågan för det här? Kommer befolkningen verkligen öka så mycket? Finns jobben i framtiden?
– Man får se det som att det görs i etapper. Det handlar om att skapa förutsättningar för att det ska gå i den riktningen. Koppardalen är något som Avestaborna lyft fram flera gånger i undersökningar. Det skulle bli attraktivt att bo här ner om det kopplades ihop med centrum, säger Lars Isacsson.

I sitt reportage träffade Mark Isitt Lars Isacsson och i sann revansch-anda fick Lars till ett löfte om att de skulle träffas igen om tio år i Avesta. Om hela visionen då har blivit verklighet återstår att se.
Lars Isacsson verkar rätt så säker när han blickar ut över Koppardalen från gångbroräcket.
– Det kommer att bli så jädra snyggt, säger han.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS