Avesta hästhandlar

En krona är vad Avesta kommun kommer att betala för den Dalahäst som finns vid handelsområdet Åsbo.
Foto: Mikael Eriksson
AVESTA. Avesta kommun har köpt en lätt skamfilad häst. Den kostade en krona.

Avesta kommun lät den den 7 september 2018, meddela att de kommit överens med det danska fastighetsbolaget Fastighetsnabben, som för närvarande äger den dalahäst som sedan många år stått invid riksväg 70.

Enligt köpeavtalet har Fastighetsnabben ansvaret för att Dalahästen rustas och målas, innan Avesta kommun tar över Dalahästen och ansvaret för skötsel och underhåll.

– Dalahästen är en viktig symbol för Sverige, Dalarna och Avesta. Därför har vi sökt en lösning som innebär att den rustas upp, säger Anders Friberg, kommundirektör.
Avesta köper Dalahästen för 1 krona när den rustats och målats.

– Det känns mycket bra att vi nu har en långsiktig lösning på något som engagerat så många Avestabor. Nu blir Dalahästen rustad och målad. Den kan återigen bli den symbol och landmärke som den förtjänar. Det är ett förmånligt köpeavtal för Avestas skattebetalare, och det innefattar det långsiktiga ansvaret för skötsel och underhåll, säger Lars Isacsson, kommunstyrelsens ordförande.

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

NORBERG Norbergs kommun meddelar att besöksförbudet på äldreboendena i kommunen fortfarande gäller. "Vi ska skydda våra äldre så bra vi kan", skriver kommunen på sin hemsida.
AVESTA Tack vare en ny AI-teknik inom koloskopi kan exempelvis tjocktarmscancer upptäckas i ett tidigt stadium. Avesta lasarett är först i landet med den här nya tekniken.
Det har varit minst sagt en speciell säsong för de lokala klubbarna. Men nu ska äntligen serierna komma i gång och för Avesta AIK:s damer är det seriepremiär på söndag borta mot Lysviks IF.