ANNONS

Håkan Lundgren är Avesta GK:s instruktör och han hjälper bland annat till när nya medlemmar genomför Grönt kort-kursen. Här är det fyra nya medlemmar som instrueras på rangen. Närmast kameran står Daniel Bjur, Ulrika Türinger, Kajsa Persson och längst bak Emma Bjur
Foto: Kenneth Johansson

Avesta GK svingar i gång golfsäsongen

AVESTA. Våren är här på allvar och det betyder att golfsäsongen drar i gång. Den 26 april öppnade Avesta GK upp banan för årets spel.

Klubben har flera nyheter att presentera kring anläggningen i Åsbo.
– Dels att vår gamla entreprenör till restaurangen kommer tillbaka, de var väldigt omtyckta tidigare när de var här, berättar Bernth Samuelsson, ordförande i AGK.
Klubben har även en ny entreprenör till shopen, Dalecarlia golfcenter. Med Avestas shop har de nu fem butiker på olika banor i Dalarna.

En annan betydelsefull nyhet är den ideella grupp som gör mycket nytta runt banan.
– Vi har en frivillig-grupp dit många har anmält sig. Det är till största del golfspelande pensionärer som kan göra det mesta. De värnar om klubbens väl och ve och den gruppen får gärna bli större.
– Rent krasst så är det anledningen till att vi slipper anställa fler människor, men samtidigt går det inte att driva en golfklubb men bara ideella krafter, det är omöjligt.

Att driva en golfklubb är en ekonomisk utmaning och medlemsavgifterna är en av flera viktiga inkomstkällor.
– Jag vet inte exakt men nu är vi omkring 630 aktiva medlemmar. För många år sedan var vi mellan 1 200- 1 300, men vårt mål nu är 900-1 000. Det vore jag tacksam för, rent ekonomiskt, om vi kunde bli.
Klubben har satt upp ett antal fokusområden för att kunna växa och nå den målbilden.
– Vi kommer att jobba med att locka tillbaka de som tagit ett uppehåll från golfen. Sen jobbar vi gentemot skolor där de förlägger en friluftsdag på golfbanan. Vi har även Golfens dag den 25 maj.

I nuläget är det oklart om föreningen kommer att ha något herrlag i seriespel i sommar. Något seriespelande damlag blir det inte, men Bernth vill påtala vikten av att även ha en verksam damsida.
– Damkommittén har varit mycket aktiva och de brinner för sin uppgift, vilket ses väldigt positivt från klubbens sida.
– Vi siktar på att öka damsidan och visionen är 50/50. Det jobbar Svenska Golfförbundet mot också. Och på årets första kurs hade vi 75 procent damer.

Ska man bli golfspelare så är ett så kallat Grönt kort ett måste. Nya medlemmar är såklart välkomna till Avesta GK och flera Grönt kort-kurser kommer att arrangeras under våren. Där får man träffa Bernth som håller i teorin, medan klubbens instruktör Håkan Lundgren håller i golfträningen.
– Vi har bokat in tre utbildningar och sen fortlöper det efter behov. När som helst går det att börja spela, vi löser det, säger Bernth.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 18 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS