ANNONS

Kommunpolis Thomas Nordström berättar att de nu ska starta upp volontärverksamhet i Avesta med start i oktober.
Foto: Rebecca Linder

Avesta först i länet med volontärer

AVESTA. Att polisen använder sig av volontärer har funnits i många år i andra delar av landet. Polisen i Avesta blir nu först i Dalarna med att införa volontärer.

Stockholm var först i landet med att införa volontärer i början av 2000-talet. Detta har sedan spridit sig till att fler städer runt om i landet.
– Dalarna är nog en av de få områden som inte har volontärverksamhet idag. Och visst kräver det lite resurser att starta upp en volontärverksamhet, säger Thomas Nordström.

Så länge som han har arbetat som kommunpolis här så har han varit positivt inställd till att försöka få igång en volontärverksamhet. Nu blir alltså Avesta först i länet med detta. Man kommer inleda i liten skala och sedan bygga ut verksamheten eftersom.
– Jag har även en ambition om att starta upp volontärverksamhet i Hedemora men vi måste komma in i rutinerna här i Avesta först så det blir tidigast under 2019, säger Thomas Nordström.

Volontärerna är inte anställda av polisen och har inga andra befogenheter än övriga medborgare.
– De ska stötta polisen med enklare sysslor. Det handlar mycket om information och att finnas ute bland medborgarna för att skapa en trygg stämning, säger Thomas Nordström som är noga med att påpeka att detta inte är någon ersättning för bristande resurser inom polisen utan att det ska vara ett komplement.

Volontärverksamhet inom polisen är inte heller något unikt för Sverige utan förekommer i många andra länder. Kanada var förmodligen först ut med det redan på 1960-talet.
Susanne Lindström, gruppchef för ordningspoliserna i Avesta, ser positivt på att det nu startas upp volontärverksamhet här.
– Jag tror att verksamheten kommer bli till stor nytta för oss och vara ett jättebra komplement . Att vi får med oss engagerade medborgare som kan vara extra ögon och öron till oss och även hjälpa till med informationsspridning och skapa trygghet betyder mycket, säger Susanne Lindström.

Volontärerna arbetar helt ideellt, får sina uppdrag av polisen och har tät kontakt med ansvarig polisanställd före, under och efter pågående uppdrag. Uppdragen genomförs oftast i grupp. Om ett brott begås ska volontären inte ingripa eller agera, men de fyller en viktig funktion som kan rapportera direkt till polisen och som snabbt kan komma i kontakt med polisen om det skulle behövas. För att kunna bli volontär behöver man vara 18 år fylld, vara folkbokförd i Sverige och ha en lokal förankring i Avesta.

– Den viktigaste egenskapen en volontär bör ha är social förmåga och att man tycker om att möta människor, säger Thomas Nordström.

Publicerad i Annonsbladet vecka 30 2018.

 

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS