ANNONS

Hjärntrusten bakom 100 års firandet, från vänster kultur- och fritidschef Ing-Marie Pettersson Jensen, kommunikatör Erika Hallgren, näringslivsutvecklare Stina Lundqvist, kommunfullmäktiges ordförande Blreta Krenzi och fritidschef Anna-Lena Pligg.
Foto: Mikael Eriksson

Avesta firar 100 år som stad

AVESTA. Stadsfest och körfest är något av det som planeras när Avesta fyller 100 år som stad. Kommunen bjuder även in föreningar och andra att komma med idéer som ska förgylla jubileet.

Avesta har i ett sekel varit stad.
– Avesta är inte som andra, skrattar kultur- och fritidschef Ing-Marie Pettersson Jensen.
Hon syftar på att Avesta haft stadsrättigheter vid två tillfällen. Första gången var åren 1641 till 1686 men då under Falu stad. Genom en ombildning av köpingen Avesta fick Avesta fullständiga stadsrättigheter 1 april 1919.
– Avesta har varit en fin saga. Vi sitter inte ned och väntar, utan vi tar fram mål och strategier för vad vi vill uppnå, säger kommunfullmäktiges ordförande Blerta Krenzi (S).

Firandet år 1919 var en riktigt snöig tillställning, men det hindrade inte Avestaborna att delta i festligheterna. Förhoppningen är att Avestaborna och tillresande nu ska sluta upp och delta i de olika arrangemangen.

En miljon kronor har kommunen avsatt till firandet. 200 000 kronor är vikta till föreningar som vill göra något speciellt.
– Föreningar kan få upp till 15 000 kronor för ett evenemang, säger fritidschef Anna-Lena Pligg.

Jubileet ska uppmärksammas i hela kommunen och drar igång 31 mars med en invigningsfest. Då kommer det att bjudas på sång och musik samt invigning av en historisk fotoutställning.
Näringslivet får sin beskärda del av firandet med en företagarvecka i början av maj.
– Avesta sägs vara Sveriges körtätaste stad, nu är det upp till bevis, säger Anna-Lena Pligg.
25 maj ska det sjuda av körsång i varenda buske och då inte bara skönsång, även fulsång tillåts.
En körrunda blir det där besökarna får åka runt för att lyssna till olika körer. Dagen avrundas med en allsångskörkonsert vid Metropoolen.

I skiftet augusti / september blir en stadsfest.
– Tyngdpunkten är lagd till lördagen, säger Ing-Marie Pettersson Jensen.
Bland annat kommer det att bli plattnedläggning och mycket annat.

Det bjuds också in till en designtävling för att få förslag på hur jubileumsmyntet ska se ut. Senaste 24 februari ska förslag lämnats in till kommunen.
Riktigt hur jubileumsåret kommer att se ut går inte att säga, inte mer än att det kommer att märkas.
– Vi vill att alla medborgare är med, vi vill ha med näringslivet, föreningarna och skolorna, säger Blerta Krenzi.

På frågan om det i likhet med 1919 även 2019 kommer att bli någon kunglig glans över firandet så sprider sig en hemlighetsfull tystnad bland kommunens representanter.
– Det vet man inte, skrattar Ing-Marie Pettersson Jensen.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg)n vecka 07 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS