ANNONS

Avesta Art fyller 25 med fakta och fantasi

Fakta och fantasi är ledorden i årets sommarutställning i Verket. Avesta Art firar ett kvarts sekel i skuggan av en pandemi.

Ett av verken i årets utställning har fötts bara några kilometer från Verket i Lilla Dicka.
Där bor och arbetar konstnären Anna Linnea Liljeholm.
– För mig kändes det hedrande att få möjligheten att visa min konst som i den här fantastiska miljön och under denna ansedda utställning.
Kommunfullmäktiges ordförande Blerta Krenzi (S) och bildningsnämnden ordförande Mikael Westberg (S) uttryckte sin uppskattning för lokalt producerad konst och såg ut att gilla Anna Linnea Liljeholms installation.

På ett annat våningsplan fanns föremål som högst sannolikt kommer att mötas med många igenkännande nickar i sommar.
Folkhemmets design är en blänkande samling av bruksföremål tillverkade av ett material som fötts och utvecklats i Avesta – rostfritt stål.
Ylva Ceder har valt att förvandla en naturkatastrof till skön konst. Hennes verk är tolkningar av vad hon såg och på plats upplevde under skogsbränderna i Hälsingland sommaren 2018.

Verkets sedan länge stängda masugnar i den 70 meter långa industrilokalen, 1995 omskolad till utställningshall, är denna som den plats där något som presenteras som en världsnyhet visas. Där berättas historien om en tidigare inte omtalad forskningsexpedition kring Siljansringen. Skildringen av paleontologen Beata Gardelius och geologen Inga-Lisa Blomgrens är minst sagt spännande.

Konstnären Pompe Hedengren och fotografen Sara Mac Key är två av huvudrollsinnehavarna i det skaparkollektiv som på ett synnerligen spännande sätt kombinerat konst och historia.
Torbjörn Grass har förmågan att få föremål som skulle kunna kallas skrot att höja sina inneboende röster. Han är en återkommande gäst i Avesta Art.

Ett av hans verk har aldrig lämnat verket, en 400 kilo tung pansarplåt helt och delvis genomborrad av projektiler återfanns i huset och är högst sannolikt tillverkad där. Med hjälp av “grassofonen” gör den och andra uttjänta föremål sina röster hörda.
Besökare måste boka i biljett i förväg för att se hur Avesta Art valt att fira ett kvarts sekel.
Bara 50 besökare släpps in samtidigt.


Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS