Avesta är en djurvänlig kommun

När Djurens Rätt rankar hur djurvänliga landets kommuner är så hamnar Avesta på 27:e plats.
Foto: Pär Sönnert
AVESTA När Djurens Rätt rankar hur djurvänliga landets kommuner är så hamnar Avesta på 27:e plats.

Rankningen i fråga bygger bland annat på om kommunerna serverar vegetariska måltidsalternativ i skolan samt vilka krav kommuner ställer på djurskydd vid upphandlingar.

I Avesta kommun har kostenheten jobbat mycket med att få in högt ställda djurskyddskrav vid upphandling, för att kunna köpa svenska köttprodukter.

– Sveriges lantbrukare har en god djurhållning och använder minst antibiotika i hela EU vilket vi bör värna om. Vi har dessutom utökat andelen växtbaserad mat inom både förskolan och skolan. En måltid bestående av grönsaker, rotfrukter, baljväxter och fullkorn är bra för både hälsan och miljön, säger kostchefen Eva Södergård till kommunens hemsida.

Ett annat djurvänligt beslut som har fattats i Avesta kommun är att bara använda färgglatt tyg i påsk-dekorationerna i stället för fjädrar.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Avesta/Norberg) nr 25, 2020.

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

NORBERG Norbergs kommun meddelar att besöksförbudet på äldreboendena i kommunen fortfarande gäller. "Vi ska skydda våra äldre så bra vi kan", skriver kommunen på sin hemsida.
AVESTA Tack vare en ny AI-teknik inom koloskopi kan exempelvis tjocktarmscancer upptäckas i ett tidigt stadium. Avesta lasarett är först i landet med den här nya tekniken.
Det har varit minst sagt en speciell säsong för de lokala klubbarna. Men nu ska äntligen serierna komma i gång och för Avesta AIK:s damer är det seriepremiär på söndag borta mot Lysviks IF.