ANNONS

Post- och telestyrelsens årliga kartläggning av mobiltäckning och bredband visar att Avesta kommun har en tillgänglighet på 95,69 procent. Den noteringen är bäst i Dalarna
Foto: Dreamstime

Avesta är bäst i länet på tillgängligt bredband

AVESTA Enligt Post- och telestyrelsens årliga kartläggning av mobiltäckning och bredband har Avesta kommun en tillgänglighet på 95,69 procent. Den noteringen är bäst i Dalarna.

Post- och telestyrelsens senaste undersökning av mobiltäckning och bredband visar att Avesta kommun har en tillgänglighet på 95,69 procent. Det innebär att Avesta har nått regeringens visionära mål för 2025 redan i år. Målet i fråga är att 95 procent av alla hushåll ska ha tillgång till höghastighetsinternet.

I kartläggningen sticker Avesta ut från många andra kommuner när det gäller den höga tillgängligheten på landsbygden där Avesta kan stoltsera med över 85 procent av hushållen och 86 procent av företagen. I centrala Avesta är siffrorna 97 procent, respektive 95 procent.

– Vi i Avesta har varit oerhört framgångsrika på landsbygden, där ligger vi långt före många andra kommuner. Vi som kommun har haft en tydlig strategi under en längre tid. Vi visste hur vi skulle bygga oss inifrån och ut mot landsbygden. Men vi har också byggt det här tillsammans; kommunen, de ekonomiska fiberföreningarna och de kommersiella företagen, säger Marcus Eriksson som är Avestas bredbandskoordinator, i ett pressmeddelande.

Sett till hela Dalarna så har 85 procent av länets hushåll tillgång till höghastighetsinternet. Genomsnittet för hela landet ligger på knappt 91 procent.
– Nu fortsätter vi att bygga fiber till bland annat mobilmaster i kommunen för att ge dem en vettig och säker kommunikation till sina etableringar. Vi fortsätter även att hjälpa de lokala företagen med anslutningar och bygger ut vårt fibernät för kommande nyetableringar, säger Marcus Eriksson.

Kommunalrådet Lars Isacsson (S) gläds åt att Avesta är bäst i Dalarna, men även ligger långt fram i hela landet, vad gäller bredbandsutbyggnaden.
– Jag är mycket nöjd med att vi har så hög andel med tillgång till bredband i hela kommunen. Det är ett målmedvetet arbete med utbyggnad och investeringar i stamnätet för att täcka hela kommunen och ett gott samarbete med lokala fiberföreningar som gjort det möjligt, säger Isacsson i pressmeddelandet.

Han lyfter även fram vikten av bredbandsuppkopplingar just nu.
– Det här är en framtidssatsning och det visade sig inte minst nu i coronatider hur viktigt det är med digital kommunikation och möjlighet att jobba hemifrån, säger Lars Isacsson.

Fotnot: Tillgängligt nät betyder inte att lika många är uppkopplade. Att koppla upp sig mot en fibertjänst är varje persons, hushåll eller företags eget beslut.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Avesta/Norberg) nr 18, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS