ANNONS

Näringslivsutvecklare Stina Lundkvist och projektledare för Avesta 100 år Johannes Kotschy bjuder in till en stadsfest sista helgen i augusti, och det kommer att bli en fest värd en 100-åring där det ska bubbla och koka i centrum. Bland annat kommer en scen att sättas upp i anslutning till Lilla torget och där kommer Miss Li att vara en av de som uppträder.
Foto: Mikael Eriksson

Avesta 100 år firas med stadsfest

AVESTA. Miss Li och gratis lunch a la Fredrik Andersson. Det är några av ingredienserna på den stadsfest som hålls sista helgen i augusti med anledning av att Avesta firar 100 år som stad.

Helgen 30 augusti till 1 september kommer det att koka och bubbla rejält i Avesta centrum. Det lovar Johannes Kotschy, projektledare för firandet av Avesta 100 år som stad. Ett firande som inleddes i Verket 31 mars och som nu fortsätter med en stor stadsfest. Festen kommer i mångt och mycket att hållas på och kring Lilla Torget.

Tyngdpunkten under helgen är lördagen dit mycket av aktiviteterna har koncentrerats.
– Kommunen kommer då att bjuda på lunch, säger Johannes Kotschy.
Lunchen har designats av Fredrik Andersson välkänd kockprofil bland annat som ledare för kocklandslaget och uppvuxen i Avesta.
– Lunchen kommer att ha närproducerade råvaror och tillagas av kommunens kostenhet, säger Stina Lundkvist, näringslivsutvecklare.

Det kommer även att köras ett tåg draget med ett ånglok från Horndal via Fors in till Krylbo där det växlas om för vidare färd mot Avesta.

I samband med festen kommer en ny platta att läggas ned på gågatan. Denna gång är det generalkonsul Axel Ax:son Johnson som får sin platta på plats i närvaro av bland andra landshövding Ylva Thörn och representanter för Avestas finska vänort Kuusamo och inte minst släktingar till honom en av dessa är Viveca Ax:son Johnson.

På parkeringen nedanför Lilla Torget ska en tillfällig scen sättas upp, och där kommer det i två omgångar att bjudas på musikalisk förtäring. Först ut blir en omgång med lokala band däribland Vilma Flood.

Och den som anlitats för att sätta punkt för kommunens del av firandet är Miss Li. Hon har under våren släppt singeln Blommorna med Petter och kommer att göra några spelningar under sommaren. Miss Li är även aktuell med att hon i höst för andra gången kommer att medverka i TV4:s program Så mycket bättre.

Under fredagen kommer det att vara en författardag på biblioteket dit unga bjuds in för att skriva.
Johannes Kotschy säger att det är många föreningar som hört av sig och vill vara med. Av den anledning är programmet inte helt spikat utan det kommer att fyllas på vart efter med fler aktiviteter och arrangemang. Bland annat kommer Folkare Fotoklubb att ha en fotoutställning.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 26 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS