Äventyrsgruvans maskinhus kan få en ansiktslyftning

TUNA-HÄSTBERG. Maskinhuset vid Tuna-Hästbergs gamla gruva är i behov av restaurering. – Det viktiga är att få skalet klart och att det blir tätt och helt, säger Stefan Olsson, ordförande i Äventyrsgruvan Tuna Hästberg Ekonomisk förening. Nu söker man finansiering från privatpersoner och företag.

Det ståtliga maskinhuset färdigställdes 1917-19. Här fanns maskinspel för hissarna som fraktade folk och malm. Transformatorer för el, kompressorer för luft och pumpar för att få upp vatten.
– Därför kallas byggnaden maskinhuset, förklarar Stefan Olsson.
Varför byggnaden har vissa likheter med en kyrka är det nog bara arkitekten som vet. Att det har bedrivits gruvverksamhet här redan på 1600-talet finns dokumenterat.
Det var järnmalm med mycket manganhalt som bröts just här. Malm som såldes till Domnarvets jernverk. När den efterfrågan upphörde stängdes gruvan 1968. Och flera andra gruvors öde blev det samma.
– Nu gäller det att bevarandet. Gör man ingenting nu så blir det en ruin, säger Stefan Olsson.

Han ringde länsstyrelsen och bjöd in berörda, som tycket att industribyggnaden var värd att bevaras som den industribyggnaden den är.
Länsstyrelsen beviljade en projektering av arbetet och har efter detta beviljat ett stöd på drygt en miljon kronor.
Totalt för restaurering är det drygt två miljoner kronor som behövs för att återställa skalet till sitt ursprungliga utseende. I den summan ingår portar, tak och fönster med mera.
Föreningen hade tänkt att skjuta till pengar, men så kom pandemin och all deras verksamhet som ger inkomster blev inställt. Även det stora scenbygget hade märkts av i ekonomin.
– Vi har tagit in anbud från tre och de landar inom ramen på drygt två miljoner kronor, berättar Stefan.
Efter anbuden startade jobbet med att hitta finansiering. Föreningen började med att höra sig för hos bankerna, men där var svaret nej.

Det ståtliga maskinhuset invändigt. Rufft och häftigt. Foto: Veronica Rigtorp

Olsson fortsatte med att kontakta kommunens landsbygdsutvecklare och näringslivschefen, som inte heller hade några pengar att hjälpa till med. Från kommunala bolagen var svaret detsamma.
– Problemet låg på vissa ställen i att vi inte var ett aktiebolag utan en ekonomisk förening, kommenterar Stefan Olsson.
Han har ringt en hel del, dock utan resultat. Det finns lösningar, men de är dyra.
– Vi är på väg att ge upp, men ger det en sista chans och går ut bland allmänhet och företag för att få finansiering av restaureringen, avslutar Stefan Olsson.

Det ståtliga maskinhuset vid Tuna Hästbergs Äventyrsgruva har härjats av tidens tand. Foto: Veronica Rigtorp

Den som vill stötta kan med valfritt belopp. Givare med belopp över 1 000 kronor får sitt namn på en skylt som kommer att finnas uppsatt vid maskinhuset.
Företagspaket finns i olika omfattning, alla utom minipaketet får en egen skylt med sitt namn. Vid större summor blir det större skylt.
Till detta har det redan börjat rulla in pengar. Nu återstår att se hur långt det räcker.
Blir det rejält med pengar kan maskinhuset åter bli estetisk och funktionellt. Flera idéer för hur det ska gå till finns redan, som museum, kafé för besökare till gruvan, till konserter eller stora fester.

Det ståtliga maskinhuset vid Tuna Hästbergs Äventyrsgruva har härjats av tidens tand. Tornen rasar snart. Foto: Veronica Rigtorp.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS