ANNONS

Linn Westerdahl inledde sitt arbete som medicinskt ansvarig sjuksköterska och kvalitetsutvecklare i Norberg när pandemin var ett faktum.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Att leta skyddsutrustning och att hitta rutiner blev en utmaning i början

Pandemin har inneburit många utmaningar för all vårdpersonal. Det vet Linn Westerdahl som började som ny medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS, i Norberg i samband med coronautbrottet.

– Jag började för ungefär ett år sedan och blev direkt inkastad i något som ingen riktigt var förberedd på, säger Linn Westerdahl när vi träffas utanför Björkängens äldreboende i Norberg.

Linn Westerdahl har haft många utmaningar sedan hon tillträdde som MAS, men det har inte bara varit negativt.
– Jag har lärt känna personal och verksamhet under tiden och vi har klarat oss jättebra här i kommunen. Personalen har hållit i alla rutiner och använt skyddsutrustning och de har varit, och är, guld värda, säger Linn Westerdahl.

Vad har varit svårast?
– Det som var svårast i början var att leta skyddsutrustning. Sedan att förutsättningarna ändrades vecka för vecka då vi var tvungna att hitta rutiner. Det var svårt i början, men nu flyter det på och vi har bra koll.
Folkhälsomyndigheten har gett vissa lättnader för de äldsta, men för att minimera risken för smitta är det planerade besök på äldreboenden som gäller i Norberg. Besöken förbokas och det är tre tillfällen på förmiddagen och tre på eftermiddagen med begränsat antal besökande.

Har du fått många samtal från anhöriga?
– Ja, det har varit många kontakter med anhöriga som frågat efter besök och hur anhöriga mår. Men vi har gjort så gott vi har kunnat och köpte in iPads så att de boende kan hålla kontakten med sina anhöriga.
Som medicinskt ansvarig sjuksköterska kanske man blir ifrågasatt, och på frågan om hon ses som personligt ansvarig för restriktioner och besöksförbud blir svaret:
– Ja, ibland kan det kanske kännas så, men det brukar inte vara några problem när jag förklarar att vi följer rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten och smittskyddet i Region Västmanland. Det gäller att stå på sig och förklara hur sårbara vi faktiskt är. Vi värnar om att alla möten bokas och de flesta anhöriga har varit förstående.
Linn Westerdahl tycker att det blev lite knepigt när det dök upp rubriker om att nu kan vi äntligen kramas samtidigt som smittan ökade i Västmanland.
– Det är klart att blev motsägelsefullt när vi var tvungna att skärpa restriktionerna.
Nu fortsätter man ytterligare en vecka med kontrollerade besök innan något nytt beslut kan tas.
– Vi fortsätter också att använda skyddsutrustning. Nu har Norberg kommit långt med vaccinationer och vi har haft bra möten med vårdcentralen. Och den vårdpersonal som vill får vaccineras, men det har vi inte kunnat driva utan är upp till var och en.
Som MAS finns det många delar att ta hänsyn till och Linn Westerdahl trivs med jobbet i Norberg.
– Jag är ofta ute i verksamheten för att veta vilket kvalitetsarbete som vi ska driva. Att vara en närvarande medicinskt ansvarig sjuksköterska är mitt motto, säger Linn Westerdahl med ett leende innan hon skyndar vidare.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS