ANNONS

Kerstin Bergman ställer ut på Svarta gran.
Foto: Omid Massali

”Att bära ett moln” intar Galleri Svarta Gran

Galleri Svarta Gran har haft fullt upp med förberedelser inför galleriets utställning med konstnären Kerstin Bergman som inleds lördagen den 30 januari.

– Vi testade en 3D-utställning med henne förra året på grund av corona men allmänheten vill även ta del av henne på riktigt, säger gallerist Omid Massali och fortsätter:
– Vi är glada att få presentera en av Dalarnas mest betydande konstnärer. Kerstin Bergman har sedan 1980-talet ställt ut land och rike runt och gjort många offentliga uppdrag. I dag finns hon i samlingarna hos både Nationalmuseum och Statens konstråd.
Den 30 januari öppnar Kerstin Bergmans utställning ”Att bära ett moln”.

Kerstin Bergmans ständigt återkommande ämne är livet i all dess enkelhet och komplexitet. Hennes konstnärskap fungerar som små titthål in i ateljén i Hovänget i Gagnef.
I täta bilder – grafik, teckningar, kollage och textil – arbetar Bergman med motsatsparen liv och död, glädje och sorg och framför allt svart och vitt. I en bildvärld präglad av sådana skarpa kontraster blir de grå mellanrummen i livet extra tydliga.

Något som kan ta lång tid att lära sig i det svenska språket är bestämd och obestämd form. Kerstin Bergmans bildspråk är desto enklare att ta till sig. Det har utvecklats under en lång konstkarriär och ger henne möjlighet att uttrycka sig med djupaste bestämdhet om det obestämda.
Hennes meningar avslutas allt oftare med ett frågetecken. Detta gör att verken kan fortsätta i reflektion och samtal.
Här skiljer sig Bergmans bestämda form gravt från svenska språkets grammatik – hennes bestämdhet är lätt att ta till sig och framför allt att älska.
Bestämdheten och kärleken till frågetecknet hjälper oss att vända blicken mot varandra och framför allt oss själva.

Petra Wåhlin Massali och Omid Massali som driver galleri Svarta Gran, testade en 3D-utställning med konstnärinnan Kerstin Bergman förra året pågrund av corona, men allmänheten vill även ta del av henne på riktigt, så från ochmed den 30 januari kan de få just det. Foto: Veronica Rigtorp

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS