ANNONS

7 januari försvann återvinningsstationen i Stjärnsund, det har Hedemora kommun och FTI (Förpackning och tillverkningsindustrin) kommit överens om.
Foto: Mikael Eriksson

Återvinningen i Stjärnsund bortplockad

STJÄRNSUND. Återvinningsstationen i Stjärnsund är ett minne blott. Detta eftersom det inte gått att lösa frågan om var den ska vara placerad.

Frågan om var återvinningsstationen i Stjärnsund ska var placerad är en riktig långbänk. Nu har FTI (Förpackning och tillverkningsindustrin) och Hedemora kommun tagit ett gemensamt beslut att plocka bort stationen den 7 januari.
Det finns fler skäl till att den inte kan vara kvar på nuvarande plats vid Besökscentrum, bland annat har Trafikverket sagt nej, grannar har invänt mot placeringen och likaså markägaren. Vidare så kommer den laddningsstation för elfordon som kommunen ska sätta upp i Stjärnsund att placeras på platsen.

Fler olika alternativa platser till placering har undersökts och diskuterats dock utan att man kunnat hitta någon lösning. Antingen har det fallit på att FTI sagt nej med anledning av att deras stora lastbilar inte kunnat ta sig in till den utpekade platsen eller så har markägare och grannar sagt nej.
– Det beror inte på oss utan det beror på Stjärnsundsborna själva som inte kan enas om lämplig placering, säger Kenneth Berggren, chef för miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.

Stjärnsundsborna får framöver i stället sikta in sig på andra återvinningsstationer som bland annat den som finns i Långshyttan.
– FTIs entreprenör för städning kommer att sköta städning av återvinningsstationen enligt tidigare schema under en månad efter borttagandet, säger FTI:s regionchef Mia Steinbach.
– Vi hoppas att Stjärnsundsborna fortsätter att källsortera sina förpackningar och tidningar när de gör andra ärenden till Hedemora eller andra närliggande ställen som har
återvinningsstationer, säger hon vidare.

Förhoppningen är dock att FTI och kommunen framöver ska kunna hitta en lösning för återvinning.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 02 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS