Nu återstartar Odd fellow sin verksamhet efter pandemiuppehållet. Från vänster Hans Holmén, övermästare i Odd Fellow ordern B 107 Tunabygden i Borlänge och Maritha Lönnberg, övermästare i Odd Fellow Rebeckaloge 14 Barbro Stigsdotter.
Foto: Veronica Rigtorp

Återstart för Odd Fellow – ”Det finns något för alla”

BORLÄNGE. Likt många andra föreningar har även Odd Fellow stängt ner under pandemin, med undantag för några digitala träffar. Nu öppnar de upp igen och ser att många längtat efter den gemenskap som det fysiska mötet ger.

– Vi hade helt nedsläckt under en period, säger Hans Holmén, övermästare i Odd Fellow logen B 107 Tunabygden i Borlänge.
– Från mars 2020 släckte vi ner helt, men vi kunde ha några digitala möten under hösten 2020, men i princip var det helt nedstängt, berättar Maritha Lönnberg, övermästare i Odd Fellow Rebeckaloge 14 Barbro Stigsdotter.
Detta fungerade inte så bra då verksamheten bygger på mötet och samtalet, berättar de båda representanterna för bröderna och systrarna.
Det finns många myter om ordens verksamhet, något Hans Holmén gärna slår hål på.
Odd Fellow-medverkan ger en personlig utveckling till att bli en bättre människa. Genom olika steg genom utbildningsgång i logen och vidare i lägret får personen insikt och utbildning i sin strävan till förbättring.

Odd Fellow-orden är inte hemlig men en sluten orden, vilket i praktiken betyder att visst innehåll inte får yppas utanför orden.
– Det är för att de bröder och systrar som ska få en högre grad ska få en fin upplevelse vid sin gradgivning, förklarar Hans Holmén.
Under nedstängningen genomfördes givetvis sådant i verksamheten som föreningar är skyldiga till enligt lag, för att kunna sköta pengar och annan pappersexercis.
Hans Holmén hade sett fram emot och funderat mycket över att bli installerad som Övermästare. När denna sedan genomfördes digitalt, blev det givetvis inte samma som om den hade skett med alla seder som annars ingår.
– Jag hann bli installerad innan stängningen, lägger Maritha till.
Båda tycker att det varit en konstig situation. Både bröderna och systrarna har troget försökt hålla möten digitalt, men att dessa inte blir samma sak som att träffas fysiskt.
– Vi märker att det finns en saknad gemenskap.
Nu har de som sagt öppnat upp igen. Dock med max 50 personer vid varje möte fram till och med sista december.
– Vi har fullt på varje logemöte. Sedan kan vi inte köra fullt ut med alla ritualer, av naturliga skäl, konstaterar Maritha Lönnberg.

Stolarna ställs åter ner för möte, då Odd Fellow återstartar sin verksamhet efter pandemiupphållet. Hans Holmén, övermästare i Odd Fellow ordern B 107 Tunabygden i Borlänge och Maritha Lönnberg, övermästare i Odd Fellow Rebeckaloge 14 Barbro Stigsdotter.

Ingen loge är den andra lik. Logerna präglas mycket av sitt upptagningsområde. Borlänges Brödraloge 107 Tunabygden är en loge med 83 medlemmar, medan Falun har två loger med över 100 personer i varje.
Odd Fellow Rebeckalogen R14 Barbro Stigsdotter, däremot har 117 medlemmar i Borlänge och är mycket aktiva.
– Rekryteringen är inte helt enkel. Det är svårt att få med de yngre, säger Hans Holmén.
Maritha håller med och förklarar att många yngre har ett livspussel i vardagen som gör att det är svårt att få in ännu mer aktiviteter.
Hon tycker det är avslappnande att komma till logemötena, och det tycker många med henne. Den gemenskap som finns i systrarna och bröderna ger en trygghet till samtal om även svåra ting i vardagen. Vilket Hans Holmén menar är en viktig del av verksamheten.
Efter logemötet samlas de som vill till en måltid, där det brukar vara mycket prat. Nu efter pandemin, mer än någonsin.
– Det är ett härligt sorl i matsalen nu när alla vill prata, säger Maritha och ler.

Logemötena är en del i verksamheten, men det pågår även annat som hockey-lördag, sy-och snackjunta och café senior.
– Vi letar efter aktiviteter där vi kan bjuda in till vänaftnar för personer som som ännu inte är med i Odd Fellow, men som kan vara intresserade av att gå med, förklarar Hans Holmén.
– Vi försöker öppna upp nya vägar att rekrytera. En väg är intresseanmälan via hemsidan.
– Det finns något för alla i orden, poängterar Hans Holmén.

Spritt över världen
Ur ideella sammanslutningar för högre ställda mål växte Ordenssällskap fram.
Sedan de första dokumenten från mitten av 1700-talet har Odd Fellow Orden spritt sig över världen och finns nu representerad i de flesta världsdelar.
Den 29 oktober 1884 stiftades den första logen på svensk mark: Nr 1 Scania.
Den första Rebeckalogen kom 1967 och fick namnet Nr 1 Margareta.
Antalet medlemmar i Sverige är cirka 40 000 och i hela världen cirka 256 000.
Odd Fellow Orden fyra budord som är Ordens huvuduppgift: Att besöka de sjuka, hjälpa de nödställda, begrava de döda och uppfostra de föräldralösa.

Källa: Odd Fellow.se

Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS