AT-läkarna Lina Haglund och Hanna Wahlgren har nyligen gjort AT-tjänst på Avesta lasarett och numera gör de AT-tjänst på Falu lasarett. De är glada över att båda orterna har certifierats för schysst AT-rekrytering.
Foto: Pär Sönnert

AT-rekryteringen får bra betyg

DALARNA. Avesta, Falun och Mora har certifierats för schysst AT-rekrytering under 2019 – Jättekul. Det visar att rekryteringen går rätt till, tycker Hanna Wahlgren, AT-läkare.

Hanna har varit AT-läkare på Avesta lasarett och nu är placerad på Falu lasarett.
AT är en förkortning för allmäntjänstgöring vilket är en tidsbegränsad anställning under handledning för den som har fullgjort en läkarutbildning på läkarprogrammet. Nyligen stod det klart att Avesta, Falun och Mora har blivit certifierade för schysst rekrytering 2019, vilket görs av SYLF (Sveriges yngre läkares förening). Utmärkelsen ges till arbetsgivare som har en väl fungerande AT-utlysning och urvalshantering.
– Det är oerhört roligt och uppmuntrande att vi fått denna certifiering då vi länge jobbat med att få en bra rekryteringsprocess, en process som känns bra för de sökande, SYLF och oss som arbetsgivare. Att alla tre AT-orter i länet fått utmärkelsen är ju dessutom extra roligt och verkligen en kvalitetsstämpel för att vi gör ett bra jobb, säger Eva Lööf, AT-ansvarig Falun, i ett pressmeddelande.
Annonsbladet träffade de båda AT-läkarna Lina Haglund och Hanna Wahlgren, som nyligen gjort AT-tjänst på Avesta lasarett och numera gör AT-tjänst på Falu lasarett.
– Det är jättekul med certifieringen. Det visar att allt går rätt till vid rekryteringen. SYLF har gjort ett viktigt jobb med detta. Det är en väldigt lång väntetid på att få AT-tjänst så det är viktigt att rekryteringen går rätt till och att det inte är någon svågerpolitik, tycker Hanna Wahlgren.
– När vi har pratat sinsemellan om intervjuerna så har vi märkt att vi fått liknande frågor på intervjuerna. Det visar att det har gått rätt till. Dessutom hade både jag och Hanna en representant från SYLF på våra intervjuer, vilket kändes bra, säger Lina Haglund.
Hanna Wahlgren betonar att just Avesta lasarett är bra på AT-tjänst och får bra betyg i SYLF:s ranking.
– AT är stort i Avesta som alltid ligger högt i rankingarna. Tidigare har Avesta varit etta i AT-rankingen, nu senast kom Avesta tvåa, säger hon.
Lina och Hanna ska sammanlagt göra 21 månaders AT-tid, fördelat på internmedicin i Avesta, kirurgi och ortopedi i Falun, tre månader inom psykiatrin och så sex månader på en vårdcentral.
– Sedan får vi se var vi hamnar. Ingen av oss har tänkt så långt ännu men vi trivs i Dalarna, trots att ingen av oss kommer härifrån. Jag vill gärna stanna någonstans i regionen, men vet inte var ännu, säger Hanna Wahlgren.

Detta är schysst AT-rekrytering:

Tjänsterna ska annonseras så att meriterande erfarenheter och kompetenser framgår tydligt, och urvalsprocessen ska struktureras för att inte missgynna på grund av kön, ålder, ursprung eller liknande. Det gynnar både arbetsgivaren och den sökande.
Varje år bedöms orterna utifrån kriterierna:
• AT-tjänsterna utlyses offentligt.
• Meritkriterierna framgår i annonserna.
• Beskrivningen av tjänsterna är rättvisande.
• Arbetsgivaren använder en strukturerad metod för intervjuer och tester.
• SYLF erbjuds att med bibehållen lön sitta med vid intervjuer.
• Arbetsgivaren kan utifrån förväntad förmåga motivera vem som kallas till intervju och vem som erbjuds en tjänst.
• Arbetsgivaren analyserar fördelningen av kön, ålder och utbildningsland i rekryteringens olika steg – och kan förklara eventuell snedfördelning.
• SYLF bedömer att arbetsgivaren inte missgynnar strukturellt.
Källa: SYLFS:s hemsida

Publicerad i Annonsbladet Dalarna, v52

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS