Regnet må vräka ovan Per-Ola Björklund, men under paraplyet råder sol i sinnet. Som sätter förväntansfull prägel på dessa dagar. Den 1 september frigör han “Alla älskar Astrid”.
Foto: Sonny Jonasson

Astrid Lindgrens brevväxling med Falubo blir unik bok

FALUN. “Emil i Lönneberga” är inkörsporten som leder till livslång närhet. En närhet som delas med miljoner läsare och filmtittare. Per-Ola Björklunds brevväxling med generationers hjältinna Astrid Lindgren har blivit bok. På onsdag frigörs värmande volymen “Alla älskar vi Astrid”. – Det känns lite stort det här, framhåller en ödmjuk Björklund.

66-åriga Per-Ola Björklund är Dalarna, Bjursås och Falun trogen sin kulturella gärning.
Relationen till Astrid Lindgrens betagande berättande sträcker sig långt tillbaka i tiden.
En blond buspojke hemmahörande på småländska Katthult fängslar den unge Per-Ola, och resten är en historia där saga möter verklighet.
En verklighet där han noterar ynnesten att bitvis stått i nära kontakt med Sveriges och hela världens älskade Astrid.
– Det tog sin början när jag skickade henne min första bok, berättar Per-Ola.
– Hon skickade då mig “Bröderna Lejonhjärta”, och på den vägen är det. Första brevet skickades 1985 och fram till hennes död tillskriver vi varandra sammantaget ett 30-tal gånger.

Han möter därtill Astrid vid tre tillfällen och vittnar i dag om intryck som förmedlar bilden av en varm, intelligent och underfundig kvinna som via sin författargärning trollbinder generationer läsare och filmskådare.
Nu har Per-Ola själv författat en utgåva som sätter hans eget liv, kontakten med Astrid Lindgren och nämnda brevväxling i zenit.
– Ju mer vi skrev, desto närmare varandra upplever jag att vi kom varandra, säger bokens upphovsman som också viger sitt liv åt passioner som bland annat manusförfattare och speleman.

Han fortsätter:
– Hon uppmanade mig att släppa ut mina känslor när jag hade sorg efter att min far gått bort. “Det är bra att du kan gråta”, skrev hon. Det hjälpte mig och blev betydelsefullt.
Astrid Lindgren besöker Falun 1990 och vid middagen på Rådhusgården närvarar Per-Ola och hans far.
Därtill spenderar hon vid upprepade tillfällen tid i Tällberg, där hon vintertid åker skidor och varvar ned.
Två av flertalet geografiska kopplingar som Per-Ola finner intressanta i fråga om att belysa Astrids anknytning till Dalarna.

“Alla älskar vi Astrid” är ett digert verk till såväl omfång som innehåll – 234 sidor och mer än 100 bilder.
Innanmätet bjuder bredvid brevens centrala position även intervjuer med bland andra Astrids dotter Karin Nyman och ett av Astrids barnbarn, Mats Lindgren.
– Karin Nyman har läst och godkänt mitt manus och likaså Hedemorastationerade förlaget Gidlunds, berättar Per-Ola i uppskattande ordalag.
– Jag har efter respons jobbat igenom manuset fyra gånger innan jag landade i slutversionen. Det känns skönt att både Astrids familj och förlaget är positiva och att det hela blev bra.

Han inflikar också att boken frestar med några potentiellt unika inslag som inte tidigare är allmänt kända.
Kerstin Kvint, personlig sekreterare och vän till Astrid, har bekräftat att författarinnan brevväxlade med cirka 30 personer.
Och en av dessa är Per-Ola Björklund från Bjursås.
– Jag har fått höra att dem hon ville svara, dem svarade hon direkt.
Han minns en lättsam anekdot från Astrids besök i Falun 1990.
– När vi efter middagen sitter i samma bil därifrån säger hon “jag vet inte varför jag svarar dig Per-Ola, jag måste ju vara kär i dig”, och så blinkar hon skämtsamt med ena ögat, skrattar Björklund åt den 31 år gamla episoden.

Han har spelat dalalåtar för Astrid i hennes hem på Dalagatan i Stockholm, och genom åren också knutit bekantskap till tunga namn som Björn Gustafsson (“Alfred” i “Emil i Lönneberga”), Inger Nilsson (“Pippi Långstrump”) och Louise Edlind-Friberg vars mest folkkära roll är den som “Malin på Saltkråkan”.
Louise närvarar dessutom vid kommande onsdags bokrelease för “Alla älskar vi Astrid” på Dalarnas museum.
Tre års hårt och av många minnen och känslor präglat arbete ska nu offentliggöras.

Författaren själv är märkbart tacksam och glad över att mängder av starka, betydande livskapitel samlats i trygga pärmars omfamning.
– Folk som på förhand haft tillgång till boken har tydligen sträckläst den och menar att den väcker ett större läsintresse. Det känns lite stort det här, konstaterar Per-Ola.

Det sista brevet som av Astrid tillsänds honom landar på hallmattan i Bjursås den 28 januari 2002.
– Samma dag som hon dör. Minst sagt speciellt, säger Per-Ola och låter blicken färdas långt bortom det regnstänkta fönster som håller stadens brus på distans.
Breven från Astrid Lindgren förvarar han på en tämligen säker plats.
– Ja, de bevaras i bankfack på Bjursås sparbank.

I en avrundande resumé på det enorma temat Astrid Lindgren och hennes oefterhärmliga författarskap kommer återigen “Bröderna Lejonhjärta” på tal.
– Där finns ett tankegods som är intressant. Det ligger på sätt och vis också religionen nära, och min far var ju präst, säger Per-Ola Björklund.
– Vad händer efter döden, finns där ett “Nangijala”? “Bröderna Lejonhjärta”, och i synnerhet Astrid Lindgren, har varit väldigt viktig för mig.

 

Per-Ola Björklund. Foto: Sonny Jonasson

Bokrelease – “Alla älskar vi Astrid”
▪ När: Onsdag den 1 september
▪ Var: Dalarnas museum
▪ Föranmälan sker till Per-Ola Björklund (po.bjorklund@outlook.com, 070 895 66 05) senast söndag den 29 augusti.
▪ Bokförsäljning på plats, och därtill presenteras musikunderhållning av Vår Orkester (Bo Sjögren, Jan Sjöberg, Per-Ola Björklund) samt bildspel, boksignering och berättande
▪ Boken innehåller illustrationer av Björn Berg, Ilon Wikland, Einar Norelius och Slotts Barbro

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS