ANNONS

Förra vintern såg det inte ut så här i Åsbobacken, men rikligt snöfall och tillräcklig kyla är aktiviteten i gång i pisten.
Foto: John Leander

Åsbobacken åter i full sving

AVESTA Förra vinter blev i stort sett inte av och det såg ett tag ut att upprepa sig den här säsongen. Men efter snöfall och perfekt kyla är Åsbobacken åter vit och fylld av ivriga åkare.

– Det började väldigt varmt den här säsongen. Det ideala är ju egentligen att det blir kallt och kommer snö i december så att vi kan göra färdigt backen innan jullov. Men så blev det inte.

Avesta Alpinas klubbordförande Ola Lindbäck står i Åsbobacken och hans ord kunde ha varit en karbonkopia på hur förra skidsäsongen såg ut. Ingen snö innan jul och nyår, och heller ingen efter.

Men där slutar den eländiga liknelsen. För nu står han i en kritvit och välpreparerad backe.
Hans fortsatta berättelse blir därför trevligare att lyssna på.
– Vi behöver ju fyra dygn för att spruta upp slalombacken. Det kom ju för lite kalla dygn för att det skulle bli bra i december. Men sen blev det kallt, fint och bra och bra.

Resultatet är att ivriga skid- och snowboardåkare äntligen kan använda Åsbobacken till det den är till för och aktiviteterna är många i vinter.

Förutom att klubbens omkring 50 utövare kan träna som de ska i vinter så har en snowboardgrupp startats, ett killar och tjejer som förvisso inte är tävlingsinriktade.
– Nej, deras inriktning är lära sig saker, hoppa, snurra och ha kul, säger Ola Lindbäck.

Allmänheten har förstås sina tider under veckan, men det finns också ytterligare aktiviteter på schemat. På fredagar råder ungdomsgård i backen under namnet ”Snowgårn”. Under samtliga dagar under veckan som gick och veckan som kommer är backen dessutom bokad för skolaktiviteter.
– Varje etta på gymnasiet får vara i backen med idrottslärare. Det finns snowboard att låna för dem att låna och även längdskidor. Det kallar de för de vita dagarna. Det är ungefär tio klasser som ska göra det här före sportlovet.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS