ANNONS

Barnböckerna som Åsa Ehlis skrivit och som Lisa Furugård illustrerat, handlar om en älg som hette Stolta, som levde i början på 1900-talet. I mitten Kerstin Drejholt som gjort layouten. Från vänster Lisa Furugård, Kerstin Dreholt (layout) och Åsa Ehlis.
Foto: Veronica Rigtorp

Åsas böcker inspirerades av en tam älgs historia

BORLÄNGE. – Nu närmar det sig boksläpp. Det känns fantastiskt spännande och jag är så glad att jag vågade ta steget och ge ut böckerna på mitt eget nystartade förlag Dalbok. Det säger Åsa Ehlis, glad författare till böckerna om älgen Stolta.

Barnböckerna som Åsa Ehlis skrivit och som Lisa Furugård illustrerat, handlar om en älg som hette Stolta, som levde i början på 1900-talet.
Älgen figurerar på flera bilder tillsammans med en hund som hette Jäger. Dessa två djurvänner är huvudkaraktärerna i de nya barnböckerna.
”Älgkalven Stolta räddas”, är den första delen i en serie, som består av fem fristående delar, ”Älgen Stolta växer upp”, ”Älgen Stolta i skogen”, ”Älgen Stolta tävlar” och ”Älgen Stolta kör besökare”.
Historien baseras på verkliga händelser som utspelade sig för lite mer än hundra år sedan. En älgkalv räddades 1906 av två män och de lät henne växa upp bland sina hästar.
Den tama älgen hjälpte sedan till att köra ved från skogen och deltog i ett travlopp på sjön Tisken i Falun där hon vann över alla hästarna. Efter den tävlingen ska det ha skrivits en regel att inga älgar får delta i travlopp.
Älgen körde också turister i vagn från järnvägsstation i det lilla samhället till hotellet. Efter några år flyttades älgen till Skansen där hon levde och fortsatte köra turister fram till 1925.
– Jag har i de fem böckerna skildrat livet på landet för 100 år sedan. Jag har också tagit mig friheten att låta Stolta möta en del människor som fanns i Dalarna vid den tiden, till exempel Siljansnäs Anders och Anders Zorn.

Åsa Ehlis har skrivit fem barnböcker om Älgen Stolta, som bygger på en verklig händelse. Här ett fotografi av verklighetens älg, som är upphov till böckerna.

Ett smakprov ur den fjärde boken ”Älgen Stolta tävlar”:
”– Alla hästar, öh.. och älg, på era platser! ropade tävlingsledaren på vinter-idrottsfesten i Falun.
– Vi ställer oss längst ut på kanten Stolta, sa Anders. Så behöver vi inte trängas.
– Jag springer här bredvid, sa hunden Jäger uppmuntrande. Det blir precis som hemma.
När startskottet small sprang hästarna i väg. Älgen stod kvar.
– Nu Stolta, nu får du också springa! ropade Anders
– Ok, sa Stolta och sprang i väg efter hästarna.”

25-åriga Lisa Furugård har illustrerat alla fem böckerna om Älgen Stolta.

Böckernas författare Åsa Ehlis är en kvinna med många järn i elden, nu kan hon lägga till titeln författare, förutom designer och museichef på Ornässtugan.
Till sin hjälp har hon haft både sin syster Kerstin Drejholt som gjort layout och sin klasskamrats dotter Lisa Furugård som illustrerat alla fem böckerna.
På fyra månader, ja det är sant.
Lisa har utan tidigare erfarenhet eller utbildning av illustrationer till böcker lyckats med färg och form göra böckerna levande och tilltalande, det tack vare sin naturliga känsla för uttrycksformen.
Ett jobb som gett mer-smak och något hon gärna skulle vilja jobba mer med i framtiden.
Både Lisa och Åsa har gjort efterforskningar för att bilderna och texterna ska vara så autentiska som möjligt.
– Hur målar man en älg till exempel? Jag letade bilder på det och hur en gammal bälgkamera såg ut på den tiden det hela utspelade sig, säger Lisa.

För att texterna ska synas bra behövs tomma ytor i illustrationerna, som Lisa visar här. “Ibland glömde jag av det och målade något på de tänkta textytorna”, säger Lisa Furugård som har illustrerat alla fem böckerna om Älgen Stolta.

Är serien om Stolta klar nu?
– Det finns utvecklingspotential, säger Åsa hemlighetsfullt.
– Just nu känns det helt overkligt, säger Åsa och sveper med blicken över bordet med böcker och Lisa nickar instämmande.
En fantastisk berättelse som både ger saga och verklighet till läsaren, oavsett ålder.
Lördagen den 27 november är det boksläpp på Matts Mattor.

Ett uppslag från boken om Älgen Stolta, skriven av Åsa Ehlis och Illustrerad av Lisa Furugård. Foto: Åsa Ehlis
Lisa Furugård men några av alla illustrationer som hon gjort till boken Älgen Stolta. Foto: Åsa Ehlis
Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS