Artificiell intelligens – ett tveeggat svärd

Måns Thulin föreläsning om Artificiell intelligens, AI, var både genomarbetad, bildande och lätt att ta in. – Som barn var jag här på framtidsmuseet. Det är kul att vara tillbaka och föreläsa här.
Foto: Veronica Rigtorp
BORLÄNGE. Utflyttade Borlängebon Måns Thulin var huvudföreläsare vid Forskarfredag. Han föreläste om artificiell intelligens, AI, som är något som förutspås förändra samhället.

Artificiell intelligens, AI, spås förändra alla delar av samhället under de kommande årtiondena. Vad kommer att hända och vad kommer det att innebära? Hur fungerar egentligen AI? Hur kan man lära en dator tänka? Att förstå vad en bild föreställer? Varför är AI-forskare besatta av att lära datorer att spela gamla tv-spel? Under föredraget fick åhörarna svar på de här frågorna och många fler.

Längs vägen stöter besökarna på självkörande bilar, lättlurade datorer, varmkorvar, en robot som vill bli riksdagsledamot och det antika Grekland. Men också se de oändliga möjligheter som AI erbjuder: från bättre hälsa och paradis där ingen behöver arbeta till massövervakning, mördarrobotar och nya terrorhot.

AI bra eller dåligt?
– Det är ett tveeggat svärd. Främst är det ett verktyg vi människor kan använda oss av.
Måns Thulin forskar vid Uppsala universitet. Han är docent i statistik och jobbar sedan 2010 som konsult och föreläsare inom dataanalys: statistik, maskininlärning och artificiell intelligens åt företag i hela Europa. Thulin är också universitetslektor vid Uppsala universitet och University of Edinburgh.

Måns har publicerat mer än 20 vetenskapliga artiklar, där han använt avancerad statistisk analys och artificiell intelligens för att lösa problem som rör allt från antibiotikaresistens till medicinsk diagnostisering, kärnbränslehanering och mjölkningsrobotar.

Sedan januari i år är han gästlektor vid University of Edingburgh. Måns tilldelades 2015 Cramérpriser för bästa doktorsavhandling i statistik.

Publicerad i Annonsbladet (Borlänge) vecka 42 2018.

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

Falun utgör hemmaplan för ett nystartat fotbollsläger på Kopparvallen i juli. Som arrangör hittas friska fotbollsformationen Mono Loco Generation.
Diös utvecklar nya lokaler till Apotek Hjärtat i centrala Borlänge. Detta inleds under hösten 2020.
Efter den första bilderboken funderade Kvarnsvedsgruppen på om de skulle fortsätta att träffas, men kände att de inte ville köra i gång direkt med en uppföljare.