ANNONS

Petra Jarlheim är ordförande i Avesta Centrumförening.
Foto: Niclas Bergvall

Årets viktigaste tid väntar – “Viktigt att handla lokalt”

Vi står inför årets viktigaste tid för många lokala butiker och företag. I coronatider gäller det dessutom att ställa om och hitta nya sätt för kunderna att julhandla.

Vikten av att handla lokalt har aldrig varit mer aktuell.
Delvis för den tid vi lever i nu med pågående coronapandemi, men också för att de mindre städernas centrum ska överleva.
Avesta är inget undantag.
– Ska butikerna i Avesta finnas kvar är det viktigt att handla lokalt. Det gäller Avesta och även andra städer i vårt land, säger Petra Jarlheim.

Petra driver sedan tio år Lekstugan i Avesta. En butik som sedan 2012 återfinns i Avesta Galleria. Petra är dessutom ordförande i Avesta Centrumförening sedan maj i år.
– I dagsläget är vi 23 medlemmar, berättar hon.
Syftet med föreningen är bland annat att göra Avesta centrum mer levande.

Det var i mars som coronan satte prägel på vår vardag. Folkhälsomyndigheten gick ut med direktiv och uppmanade oss att hålla avstånd och stanna hemma om man kände sig sjuk.
Restriktioner som påverkade många företag – så också Lekstugan och affärer i Avesta centrum.
När väl våren och sommaren kom var det många av som gick tillbaka till gamla vanor. Pandemin var dock inte över och sedan en tid sprids smittan snabbt.

Och nu stor vi inför den lokala handelns viktigaste tid på hela året: Julhandeln!
Känner du en oro?
– Ja, det är en viktig period för oss och många är beroende av en bra julförsäljning. Det handlar om att få in pengar för att kunna göra inköp, säger Petra Jarlheim.
Uppmaningen att handla lokalt har aldrig varit mer aktuell, men samtidigt som vi uppmanas att hålla oss hemma uppstår svårigheten att handla lokalt.

Petra Jarlheim gör dock sitt för att det ska gå att handla i sin butik.
– Vi påpekar att man måste hålla avstånd och vi har gjort markeringar på golvet när man köar. Sedan har vi givetvis handsprit både till kunder och personal , säger hon.
– Dessutom erbjuder vi “VIP-shopping” för riskgrupperna. Då kan man boka så att man är själv i butiken och det är tisdagar och onsdagar innan vi öppnar.

Butiken har sedan i våras även hemkörning.
– Det är flera som utnyttjat det. Som kund kan man titta i julkatalogen och göra en beställning per telefon och vi kan också ge förslag på julklappar, berättar Petra.
Upplever du att Avestabon är köptrogen hemstaden?
– Ja, det tycker jag. Det är även många som reser till Avesta för att handla, bland annat från Fagersta, Norberg och Hedemora. Jag känner att det är många som vill stötta oss, säger Petra, som verkligen älskar sitt jobb.
– Det är omväxlande och fruktansvärt roligt.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS