ANNONS

”Astrid” har en fantastisk blomma, är stabil i odling och riktigt bra hemma hos slutkunden”, säger Anders Haglund, trädgårdsmästare på Torsång Handelsträdgård utanför Borlänge.
Foto: Veronica Rigtorp

Årets Pelargon heter Astrid: ”En av de bästa som vi haft”

DALARNA/BORLÄNGE. Årets Pelargon 2021 är en helt ny zonalpelargon som heter Astrid. Sorten har fyllda blommor som skimrar i olika nyanser av rosa och aprikos. Bladen är friskt gröna med en bred, böljande, chokladbrun zonmarkering. Förutom ett vackert yttre har sorten fantastiska odlingsegenskaper: Pelargonen levererar blomsterprakt både inne och ute, tål regn och rusk och bjuder på osannolik blomning hela sommaren.

Årets Pelargon brukar presenteras på Nordiska Trädgårdars pressfrukost, men avslöjades i år i Trädgårdsmorgon på Nordiska Trädgårdars Facebooksida.
Blommorna på Astrid är charmiga. De är små och nästan roslika och sitter tätt tillsammans som i en liten tärnbukett.
Kronbladets kant är crèmevit med rosa anstrykning, sedan följer romantiskt rosa för att i djupet bli svagt aprikos. Färgen kan variera beroende på placering, till exempel antar blommorna en mer aprikos nyans inomhus och mer rosa utomhus.
Anders Haglund är trädgårdsmästare på Torsång Handelsträdgård utanför Borlänge.
– Jag fick förmånen att provodla sorten redan förra året och jag måste säga att det är en av de bästa Årets pelargon-sorterna som vi någonsin har haft, säger han och fortsätter:
– ”Astrid” har en fantastisk blomma, är stabil i odling och riktigt bra hemma hos slutkunden. Jag har själv haft den ute på trappen hemma och den är mycket tålig. Många pelargoner med fyllda blommor riskerar att regna sönder, men Astrid håller sig mycket fin. Sorten har chans att bli en riktig favorit.

Och där har Anders Haglund helt rätt, den har blivit en storsäljare och sålde slut på en och en halv dag hos Torsångshandelsträdgård.
Nu står nästa gäng plantor i växthuset och växer allt vad de orkar, för att kunna behaga än fler pelargonälskare.
– De har varit blommornas motsvarighet till covid-vaccinet. Man tror att man ska få flera hundra och så kommer det en tredjedel, skrattar Anders och håller upp tre av växthusets omgång med Astrid som redan har slagit ut lite grann.
Anders berättar att namnen på pelargoner är mycket viktigt i Sverige, och Astrid passar mycket bra till den här pelargonen.

Patrik Vilsmyr, marknadsansvarig på Mäster Grön samt jurymedlem:
– Första gången jag såg sorten var sommaren 2018 och jag visste direkt att det var en lämplig kandidat till Årets pelargon. Jag har sedan haft den i min trädgård ett par år för att kunna följa och utvärdera den, som ett komplement till förädlarens kontroller. Och jag måste säga att den är helt magisk och totalt överlägsen övriga kandidater. Det är en av de finaste sorter som jag har sett med stort prydnadsvärde, eller som vi säger i branschen, garden performance, säger Patrik Vilsmyr.
I Sverige säljs sorten under namnet Astrid, men i en del andra länder i Europa heter den Rosebud Astrid och i USA går den under namnet Rosalie.

“Den sålde slut på en och en halvdag. Den har otroligt söta rosa dubbla blommor och är verkligen värt sitt namn Årets pelargon 2021”, säger Petra Molin, Trädgårdsmästare på Torsångs handelsträdgård, visar Astrid som blev utsedd till Årets pelargon 2021.

Juryns motivering
”Med mjuktonade färgvariationer som avger värme och enastående reflektion och en blomform som utstrålar romantik till välfylld perfektion, skapas en oemotståndlig magi. Tillsammans med ett gediget förädlingsarbete uppnår vi målet att skapa en trädgårdsupplevelse för alla – garden performance.”
I juryn för Årets Pelargon sitter Jonas Samuelsson från LRF Trädgård/Prydnadsväxter, Klaus Thingholm från Syngenta, Lotta Ahlvar, trendanalytiker och Patrik Vilsmyr från Mäster Grön.

Årets pelargon Astrid sålde slut på en och en halvdag hos Torsångs handelsträdgård.

Så här gör du för att lyckas du med Årets Pelargon
Astrid trivs både inne på fönsterbrädan och utomhus, till exempel i entrékrukan, balkonglådan eller planterad i rabatten.
Fram tills dess att vädret är milt och nätterna frostfria ska sorten vara inne på fönsterbrädan, i uterummet eller på annan frostfri och ljus plats. För att lyckas ska du göra så här:

1) När du kommer hem med dina pelargoner kan de behöva planteras om. Titta på rötterna och se hur de ser ut. Välj kruka/låda/kärl med rejäl volym och en jord av bra kvalitet.
Det är viktigt att näring tillförs i jorden eftersom pelargoner utvecklas allra bäst när de får rikligt med näring.
Det enklaste är att vattna med en svag näringslösning vid varje vattningstillfälle.

2) Vattna regelbundet, men låt alltid jorden torka upp något mellan vattningarna.
Allra bäst är det att vattna pelargonerna på morgonen så att de hinner torka upp under dagen.
Har du inte möjlighet till det så fungerar det utmärkt att vattna dem på kvällen.
Att vattna mitt på dagen är mindre lämpligt eftersom mycket av vattnet avdunstar direkt. Pelargoner klarar torka väldigt bra, men de utvecklas inte lika väl som när de vattnas regelbundet.

3) Pelargoner älskar ljus och vill stå ljust och luftigt. Om du gör en sam-
plantering av flera pelargoner eller planterar pelargoner tillsammans med andra växter – tänk på att inte plantera växterna för tätt.
De växer ihop med tiden och mår bra av att stå lite luftigt i början. Placera alltid pelargoner i ett ljust läge!

4) Var flitig med att bryta loss vissna blommor, helst innan de sätter frö även om fröställningen i sig är en både vacker och lustig dekoration – den ser ut som en storknäbb. Pelargon betyder just storknäbb.


Årets pelargon 2021 heter Astrid.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS