ANNONS

20-åriga Isabella Lissars blickar mot nya horisonter. Det finns mycket hon vill hinna göra som musiker.
Foto: John Leander

Årets Martinpeltostipendiat vill hinna skapa mycket musik

Isabella Lissars. Så heter årets mottagare av stipendiet från Stiftelsen Hillevi Martinpelto Lions Club Hedemoras musikfond. Hon är jazzsångerska och tvärflöjtist från Rensbo som vill mycket

20 år gammal är hon nu. Men redan som liten hade hon följt i sin storasysters spår in i körsångens värld. Bland annat har hon gått på Avesta flickkör. Hon spelade också först cello på Kulturskolan och sedan tvärflöjt, vilket har förblivit hennes instrument vid sidan om sången. För sången är hennes främsta uttryck sedan hon började gymnasiet på Musikkonservatoriet i Falun.
– Jag hade aldrig hållit på med jazz innan. Men den var närmast på något sätt. Jazzen är ju grunden till så många stilar vi har i dag. Rock, blues och så vidare, förklarar Isabella när hon möter upp vid Gammelgården i Hedemora.

Liksom många andra musiker som ploppar upp i den lokala myllan har hon det i blodet. Från hennes pappas sida finns det gott om folkmusiker. Men frågan måste ändå ställas:
Varför musik? Varför inte innebandy eller nåt…?
Isabella ler åt frågan.
– Jag har hållit på med lite sport också. Gymnastik och handboll. Men jag har gått på teater och dans också och jag är nog mer åt det estetiska hållet.
Sen uttrycker hon en djupare innebörd.
– Just det där med sången. När jag känner själv att jag kan förmedla en känsla så är det en stor grej. Det är en stor känsla för mig att uppleva det också.

Stipendiet som Isabella får har delats ut årligen till unga lovande musiker i Hedemora kommun sedan 1997 då piano-, orgel- och oboespelaren Therese Oljans fick 5000 kronor. I dag har priset vuxit och mognat och summan är större berättar hon som bär stipendiets namn, sångerskan Hillevi Martinpelto.
– Ja, nu får stipendiaten 20 000 kronor. Det är en god hjälp för fortsatta studier eller för att köpa instrument. Och det betyder ju jättemycket för att bli uppskattad, uppmärksammad och bekräftad. Det blir som en knuff framåt och många stipendiater från lilla Hedemora har fortsatt och blivit yrkesmusiker, säger Hillevi som givetvis själv är bördig från Hedemora.
Hillevi Martinpelto har stort inflytande över vem som blir stipendiat och om Isabella Lissars säger hon följande:
– Jag hör ju att hon är jättemusikalisk och att hon vill någonting när hon sjunger. Hon verkar otroligt ambitiös. Hon har energi och många idéer.

Isabella Lissars ler när hon får höra om Hillevi Martinpeltos omdöme. Men visst är det så menar hon att hon vill väldigt mycket. Så mycket att hon ibland undrar om ett helt liv ska räcka till. Det har hon blivit närmast plågsamt medveten om sedan hon började på Skurups folkhögskola i Skåne.
– Det finns så många duktiga musiker där som är inriktade på olika genrer. Alla är samlade på ett och samma ställe och är alltid spelsugna. Jag inser att jag aldrig kommer att ha det så igen när jag slutar där. Det är en fantastisk möjlighet jag har som jag är väldigt glad för, men det är också en press eftersom det förväntas så mycket av en. Kanske främst att jag förväntar så mycket av mig själv.
Sen lägger hon till att hon också vill resa ”överallt” och ta del och lära sig av andra kulturers musik. Särskilt nämner hon Brasilien och att hon redan nu förbereder sig för just det.
– Jag har börjat läsa portugisiska.

Men innan dess ska årets Martinpelto-stipendiat få påminna sig var hon kommer ifrån. I december arrangerar Hedemora Lions en konsert i Hedemora kyrka och där ska i synnerhet två kvinnor göra sina sångröster hörda.
Hillevi Martinpelto givetvis.
Och så Isabella Lissars från Rensbo.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS