ANNONS

Årets julklapp är Stormkök enligt HUI Research. Stormköket har fått ett nyväckt intresse under året och svarar för ett högt försäljningsvärde och försäljning i ett stort antal enheter.
Foto: HUI

Årets julklapp är ett stormkök

Ett Stormkök! Där har ni årets julklapp när HUI Research för 33:e året i rad tycker till.

Det här året har varit de stora beteendeförändringarnas år. Kramar har bytts mot social distansering och semestern har blivit svemester. Detta har lett till att svenskarna har umgåtts mer utomhus, både i lokala grönområden och ute i naturen. Trenden har också synts i detaljhandelns försäljning.
Coronapandemin har fått svenskarna att återupptäcka den svenska naturen.

Stor beteendeförändring hos svenskarnas semestervanor resulterar i nyorden hemester och svemester dök upp på allas läppar.
Coronapandemin har accelererat en stark vandringstrend ytterligare. Inte minst visade sig detta genom nya besöksrekord på fjäll och vandringsleder – trots en minskad turism från utlandet. Stormköket är en reflektion över att vi har återupptäckt den svenska naturen och över att vi alltjämt behöver träffa våra nära och kära utomhus.
– 2020 är det år i modern tid då vi allra snabbast behövt ställa om vårt beteende. Mycket av det vi tidigare ägnat oss åt har vi fått sluta med i syfte att skydda oss själva och våra medmänniskor – men en av de saker vi i stället börjat göra i större uträckning är att vara i naturen, säger Jonas Arnberg, VD på HUI Research.

Medan flera av handelns delbranscher har haft det tufft har sporthandeln vuxit starkt under året och outdoorbutikerna har på flera håll slagit nya försäljningsrekord.
– När vi söker oss ut i naturen uppstår behov av nya kläder och ny utrustning. Pengar som annars hade lagts på utlandsresor har delvis gått till inköp av tält, sovsäckar och stormkök i syfte att maxa svemestern och sporthandeln har därför sett fina försäljningssiffror under året när flera andra branscher har haft det tufft, säger Jonas Arnberg, VD på HUI Research.
Branschorganisationen Svensk Handel äger bolaget HUI Research AB som i 50 år har undersökt, mätt och analyserat den svenska handeln.

Motivering – Årets julklapp 2020:
Till följd av coronakrisen har utomhustrenden accelererat kraftigt och besöken på vandringsleder och fjälltoppar har slagit nya rekord – trots en mycket begränsad turism från utlandet. Semestern blev till svemester och restaurangmåltider med vin ersattes med stormköksmiddag och termoskaffe. 2020 var året då svenskarna återupptäckte den svenska naturen och stormköket representerar därför den, på många sätt märkliga, tid vi lever i.

Så uppfylls kriterierna
Med utgångspunkt i rådande samhällstrender och svenskarnas aktuella och framtida konsumtionsbeteenden utses Årets julklapp utifrån tre kriterier, varav minst ett måste uppfyllas:
• Årets julklapp ska representera den tid vi lever i.
• Årets julklapp ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse.
• Årets julklapp ska svara för ett stort försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS