ANNONS

Djurskötaren Mattias Dahlbark har en speciellt relation till “Inspektörn”, som gärna vill bli kliad.
Foto: Veronica Rigtorp

Årets första ulliga ungar

SMEDJEBACKEN. Väderbackens första lamm för året har fötts. Det är två små flickor som redan skuttar runt ohämmat i maten. Foder som tackorna står och äter av.

När djurskötaren Mattias Dahlbark plockar upp ett av lammen för att jag ska kunna få en än bättre bild på en av de små söta flickorna, som bara är en vecka gamla, bräker lillflickan instinktivt efter mor sin. Och vips kommer en av tackorna – hennes mor – och Mattias släpper försiktigt ned lammet, som springer fram till sin mor och börjar dia.
Det gör även hennes tvillingsyrra. Svansarna går som propellrar när de två sötnosarna förser sig med mat.
– Ja, hon blev väl hungrig efter den där flygturen, och de brukar ju servera mat på flyget, skämtar Mattias finurligt om lammets lilla utflykt till hans famn för en kort stund.
– Lammen står efter födseln i regel upp efter tio minuter, för att kunna dia. Efter tre dagar äter de redan hö, för att få i gång de fyra magarna, berättar Mattias.

Just nu har Väderbackens Allservice 182 vuxna tackor, av dessa är 62 betäckta och väntas föda inom 1,5 månad.
– Vi väntar 1,5 år innan de betäcks igen, så de hinner hämta igen sig, förklarar Mattias omtänksamt.
I mittersta delen av fårhuset står de betäckta tackorna, och utanför finns resten av besättningen, som har tillgång till fårhuset från ena gaveln.
Fårhuset har byggts i omgångar mellan 2006 och 2010, och ger nu rejält med plats för fårbesättningen som brukar ligga på 200 djur.
I november 2019 övergick Väderbacken i privat ägo, under namnet Väderbackens Allservice.

När vi står där och pratar kommer Inspektören fram för att få lite klapp av Mattias.
– Jag kallar henne för det, eftersom hon ska vara med hela tiden och inspektera när jag klipper fåren, förklarar Mattias och kliar henne på huvudet.
Fåret verkar helt införstått i att de två har ett speciellt band mellan sig.
Hon tittar och lyssnar med kloka ögon, innan hon kollar om kamerans objektiv är ätbart. Mattias hinner varna mig och jag tar undan kameran.
Några andra tackor gruffas lite med varandra. Mattias förklarar att det inte är ovanligt att de slår ihop skallarna i osämja när de inte varit tillsammans på ett tag.
Hierarkin kanske ska återställas, tänker jag tyst.
Det är inte bara jag som är förtjust i fåren och de små lammen.
Under maj-juni släpps fåren och lammen ut på bete hos Hagge byalag och på kommunens olika betesmarker.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS