ANNONS

Juryn för EY Entrepreneur Of The Year i Svealand uttryckte ingen tvekan. De trodde på Daniel Erlandssons målsättning att driva 50 butiker när han fyller 50. I dag är Daniel 42 år och driver tolv butiker. Förutom i Hedemora också i Avesta, Sala, Fagersta, Ludvika, Borlänge, Falun, Mora, Rättvik, Söderhamn, Bollnäs och Valbo. – Jag kör 6000 mil om under ett normalt år. Man driver inte ett företag bakom tangentbordet i dag. Man måste vara ute i verkligheten, säger Daniel. Den inställningen löper som en röd tråd genom Daniels resonemang om vad det innebär att vara en framgångsrik företagare. Han pratar mycket om att skapa trygghet på arbetsplatsen. Till exempel är han starkt emot att säljare ska ha provisionsbaserade löner, vilket är vanligt i säljbranschen. Han gör en distinkt skillnad mellan att sälja utifrån kundens behov och ”kränga” till varje pris. – Behovet av provision är ett tecken på ett svagt ledarskap. Jag menar, om du som säljare inte vet att du kan betala dina räkningar och måste sälja till kunden. Hur stor sannolikhet är det då att det du gör på jobbet är för kundens bästa? Det ska inte vara säljarens ekonomi som styr utan kundens behov. Men det där med att driva 50 butiker när han fyller 50 då? Är det en rimlig målsättning egentligen? Daniel ler när hans storslagna drömmar nämns. – Har man ett tydligt mål så har man lättare att styra mot det. Sen kan man justera det på vägen. Det är med affärsverksamhet som med livet. Har man inte ett mål är det omöjligt. Och apropå drömmar och målmedvetenhet; Daniel har en spektakulär idé om vad som borde göras med den stora grå silon, som utgör ett välbekant landmärke vid riksväg 70 i Hedemora. – Det finns ju ingen riktigt bra konferensanläggning i Hedemora. Så om jag hade ofantligt med pengar skulle jag bygga en på toppen av den där silon och ovanpå den en restaurang. Jag är ju höjdrädd också, så det skulle vara fränt, säger Daniel och skrattar.
Foto: John Leander

Årets företagarstjärnskott tror på trygghet

HEDEMORA Daniel Erlandsson, som driver Elonbutikerna i Hedemora, blev nyligen ”Årets stjärnskott” i en stor entreprenörstävling. Vi besökte honom på jobbet för att få veta mer om filosofin.

Juryn för EY Entrepreneur Of The Year i Svealand uttryckte ingen tvekan. De trodde på Daniel Erlandssons målsättning att driva 50 butiker när han fyller 50.
I dag är Daniel 42 år och driver tolv butiker. Förutom i Hedemora också i Avesta, Sala, Fagersta, Ludvika, Borlänge, Falun, Mora, Rättvik, Söderhamn, Bollnäs och Valbo.
– Jag kör 6000 mil om under ett normalt år. Man driver inte ett företag bakom tangentbordet i dag. Man måste vara ute i verkligheten, säger Daniel.

Den inställningen löper som en röd tråd genom Daniels resonemang om vad det innebär att vara en framgångsrik företagare. Han pratar mycket om att skapa trygghet på arbetsplatsen.
Till exempel är han starkt emot att säljare ska ha provisionsbaserade löner, vilket är vanligt i säljbranschen. Han gör en distinkt skillnad mellan att sälja utifrån kundens behov och ”kränga” till varje pris.
– Behovet av provision är ett tecken på ett svagt ledarskap. Jag menar, om du som säljare inte vet att du kan betala dina räkningar och måste sälja till kunden. Hur stor sannolikhet är det då att det du gör på jobbet är för kundens bästa? Det ska inte vara säljarens ekonomi som styr utan kundens behov.

Men det där med att driva 50 butiker när han fyller 50 då? Är det en rimlig målsättning egentligen?
Daniel ler när hans storslagna drömmar nämns.
– Har man ett tydligt mål så har man lättare att styra mot det. Sen kan man justera det på vägen. Det är med affärsverksamhet som med livet. Har man inte ett mål är det omöjligt.
Och apropå drömmar och målmedvetenhet; Daniel har en spektakulär idé om vad som borde göras med den stora grå silon, som utgör ett välbekant landmärke vid riksväg 70 i Hedemora.
– Det finns ju ingen riktigt bra konferensanläggning i Hedemora. Så om jag hade ofantligt med pengar skulle jag bygga en på toppen av den där silon och ovanpå den en restaurang. Jag är ju höjdrädd också, så det skulle vara fränt, säger Daniel och skrattar.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS