ANNONS

Ivar Karlsson, ordförande i Spännarhyttan-Nyhyttans fiskevårdsförening, fick ta emot priset av Norbergs kommun.
Foto: Sulevi Karvonen

Årets förening är fiskevårdsföreningen som satsar på ungdomar

NORBERG Nyligen utsågs Spännarhyttan-Nyhyttans fiskevårdsförening till Årets förening i Norbergs kommun. Föreningens ordförande Ivar Karlsson är både glad och förvånad över utmärkelsen. – Det här var jätteroligt och inte något vi hade räknat med, säger han.

Varje år delar Norbergs kommun ut ett stipendium på 5000 kronor för att uppmuntra värdefulla insatser inom föreningslivet eller det kulturella området. I år blev det alltså fiskevårdsföreningen som fick priset för sitt “engagerade arbete med att genom sportfiske främja kunskaper, friluftsliv och folkhälsa för alla men främst bland barn och unga”.
– Ja, vi satsar mycket på ungdomsverksamheten och nu har vi fått blommor, diplom och 5 000 kronor i stipendium av Norbergs kommun. Det är jättetrevligt för föreningen, säger Ivar Karlsson
Han berättar att under året har föreningen tagit emot tre klasser från Krylbo skola och lika många från Centralskolan i Norberg.
– Vi delade upp barnen i två grupper, så att halva klassen började med fiske medan den andra halvan körde en tipspromenad runt sjön, säger Ivar Karlsson och tillägger:
– Vi grillade och det var jättetrevligt. I samarbete med Sportfiskarna fick sen barnen ett varsitt metspö med sig hem.

Föreningen fortsätter att satsa på ungdomsverksamheten, och om isen lägger sig planerar de även för vinterfiske.
– Vi har ju grillplatser och i samband med coronan blev det en explosion av folk.
Det är långt mellan varje brygga så det är inga problem med att hålla avstånd.
– Vi hade en fisketävling i höstas, och då var det omkring 30 meter mellan varje lag. Tävlingen var mycket uppskattad och det var många som frågade om nästa år och ville anmäla sig direkt.

Ivar Karlsson har stort engagemang i föreningen och han vill passa på att hylla tidigare kassören Håkan Bruneflod.
– Han har varit en riktig klippa och gjort massor för föreningen.

Vi säger grattis till Årets förening i Norbergs kommun och fiskevårdsföreningens arbete fortsätter.
– Vi satsar vidare på ungdomsverksamheten och vi tänker ta emot lika många klasser nästa år som vi gjort i år, säger ordförande Ivar Karlsson.

Fakta fiskevårdsföreningen
Spännarhyttan-Nyhyttans fiskevårdsförening bildades 1947 och är en ideell förening som har hand om flertalet sjöar i Norbergsområdet. Här bedriver man fiskevård och låter allmänheten fiska i sjöar som föreningen arrenderar.
Sjöarna ägdes tidigare av Surahammars bruk och arbetare vid Spännarhyttan hade fritt fiske där. När Spännarhyttan lade ner sin verksamhet på 80-talet bildades fiskevårdsföreningen.
Genom arrendering har fiskevårdsföreningen förvärvat fiskerätten i Målsjön, Värlingen med Kalven samt stora och lilla Toftsjön, Svarttjärn, Käringflyte, Bogärdet-Dammsjön och Smedsjön.
Källa: Spännarhyttan-Nyhyttans FVF

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS