ANNONS

Albumaktuelle Stiko Per Larsson är “Årets Dalaprofil”.
Foto: Thron Ullberg

“Årets Dalaprofil” låter hjärtat styra stegen på livets stig

DALARNA Ny hedersutmärkelse. Nytt album. Nytt gig varje vecka. Nytt nästan allt. För en 42-åring som dock allra högst värderar dem han redan har.

– Det här känns väldigt, väldigt bra, säger Stiko Per Larsson som bland mycket annat är “Årets Dalaprofil”.

Det är en redig radda rejält rosade kullor och masar som återfinns på en skäligen brutalt imponerande lista över Dalaprofiler.
Sanna Kallur, Gunde Svan, Jenny Rissveds, Stefan Olsson och Kalle Moraeus är några av tidigare titelbärare vars ryggsäckar fylls av inte särskilt blygsamma meriter.
Stiko Per Larsson – familjefar, musiker och människa längs livets lika delar lekfulla och laddade led är årets.
– Det konstnärliga och musikaliska känns nog faktiskt bättre och ärligare än någonsin, funderar han i ett snack med Annonsbladet bara ett par timmar innan Stjärngalan livesänds och det hela blir offentligt.

Dagen därpå frigörs hans purfärska studioalbum “Fri fågel”. Upphovsmannen själv närmar sig det ur sinnets vrår och flinka fingrar nystöpta materialet med ödmjuk optimism.
– Har försökt utveckla mig på alla fronter för att inte gå i samma fotspår eller eventuella fällor som tidigare.
– Det är kanske lite som en krukmakare en gång menade, att “man gör samma kruka 2 000 gånger tills den där krukan blir riktigt bra”, skrattar han och konstaterar i samma andetag en vilja att tänja uttrycket till det yttersta i sökandet efter elementens essens och nya infallsvinklar.
Vilket resulterat i en av Dalapop/Valley Music lotsad platta av jord kommen och mot melodiska himlavalv strävande.

“Kommer alltid se åt ditt håll” har lyrik av till synes djupt förtrolig börd, liksom den svårt hjärtknipande “Pappas Saab”.
Här slår tonerna följe med en vackert melankolisk bris som hämtar näring från vad som skulle kunna vara varsamt bläddrande i fotoalbum.
Peter LeMarc-gästade “Vi som finns & de som försvann” tvinnar två starka uttryck till ett gemensamt patos i suggestiva spegelblänk, drabbande scenarion i natur och mänsklig existens. Från början till slutet och det svårgreppbart oerhörda däremellan.
– Jag hoppas och tror att de som letar upp plattan kommer att gilla vad de hör, anför Stiko Per i innerlig ton.

Varpå han gläntar på dörren till ett av de många kreativa skrymslen som på frekvent basis uppsökts i skapandeprocessen.
– Mycket kretsar kring ett slags stor empati. Och jag är till viss del hopplöst nostalgisk i min ansats när jag skriver, skrockar han milt.
Sistnämnda egenskap resonerar med såväl skrivna kapitel som tomma blad i väntan på dramaturgi.
Titelspåret omsluter stora delar av tilltalet vars klangrymd viskar om rötter i folkrock, gnistrande kristyr av svensk pop och en bitvis unikt känslorik tonsättning av genren singer-songwriter.

På ett dagsaktuellt titelbaner samsas nu “Fri fågel” med epitetet “Årets Dalaprofil”.
Proceduren inför själva utnämningen föregicks av stort hemlighetsmakeri signerat hustrun Lina samt Dalapop-duon Daniel Olsson och Pelle Andersson.
– Hade inte den blekaste aning vad som var i görningen. Där blev jag shanghajad rakt in i inspelningen av “Stjärngalan”, återberättar han i munter prosodi.
Att tilldelas titeln i fråga är något som av Per själv omfamnas med en påtagligt respektfull hållning.
Stolthet över att kliva in i ett sällskap av ovan nämnda prominenta profiler.
– Väldigt otippat och verkligen supercoolt. Vad fan, man skäms ju nästan när man jämför med tidigare års utsedda.
– Det är inga dåliga namn direkt. Känner mig enormt hedrad.

Ett år av allt annat än ordinarie förutsättningar har föranlett honom att flytta liveupplevelsen från auditorium till en digital samvaro via streamade gigs.
Ett förfarande som i skrivande stund resulterat i inte mindre än 46 raka spelningar – en i veckan – under programförklaringen “Er röst i hatten – live från mitt hörn”.
En ny typ av gemenskap som fyller musikanten med glädje.
– Ett stort gäng människor som samlas runt musik och mycket annat här i livet, och jag hoppas att det kan innebära att jag har en bra kontakt med mina lyssnare.
– Det är jättefint och utgör ett bevis på att publiken finns kvar, bara att det sker i annan regi.

Stiko Per Larsson, född i Leksand och numera Insjöbo, har hunnit med depåstopp i huvudstaden på resan fram till vad som nu är hans vardagliga verklighet.
Och det är en verklighet med familjära förtecken.

Här bor kärleken.
– Lever mitt i det här att se barnen bli större. Och jag har många bra minnen från min egen barndom.
– Man försöker knyta ihop allt och förstår det vackra i alla de här små ögonblicken. Här finns kärnan, och det vilar något magiskt i det.

 

Stiko Per Larsson
Ålder: 42
Bor: Insjön
Aktuell: Med nya albumet “Fri fågel”, livestreamade spelningar och utmärkelsen som “Årets Dalaprofil”.
Kuriosa: Stiko Per har via sina fram till 2018 genomförda vandringsturnéer samlat in drygt 1 miljon kronor till SOS Barnbyar, och mer än 1,5 miljoner till Barncancerfonden.
Fråga: Vem eller vilka av Dalarnas många profiler vill du lyfta lite extra?
– I min värld är Dalapop-gänget guld värda och förtjänar att hyllas. De utgör en så jäkla viktig resurs, och jag tycker de gör ett fantastiskt jobb.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS