ANNONS

“Jag kan svaret, jag kan svaret!” Sonny Jonasson ska tävla i SVT:s “Smartare än en femteklassare” och sätta sina gamla kunskaper från Morgårdshammars skola på prov.
Foto: Pär Sönnert

Är Sonny smartare än en femteklassare?

LUDVIKA/FALUN Han är sedan flera år ett känt ansikte i Annonsbladets spalter. Framöver blir han även känd i TV-rutan. Sonny Jonasson ska nämligen tävla i SVT:s “Smartare än en femteklassare.

Första frågan måste ju bli: Är du smartare än en femteklassare?
– Jag är rädd för att jag inte är det, tyvärr. Däremot är jag nog smartare på ett annat sätt, som är fel i det här sammanhanget. Det är min akilleshäl här i livet, att jag kan sådant som inte är till någon nytta. Jag kan mycket kuriosa, i alla kompassriktningar, men det är på bekostnad på mer nyttig information. Jag har en vän som kallar mig för “idiot-savant”, säger Sonny.

Hur kommer det sig att du sökte till programmet?
– Det var två av mina kollegor, Josefine Hedenskog och Johanna Lindblå, som kom på idén och jag tyckte att det lät kul. Det är dem jag har att tacka för det här äventyret, ett initiativ som väldigt oväntat mynnar ut i verklighet.

 

Sonny Jonasson i femte klass på Morgårdshammars skola. Foto: Privat

 

Vem var Sonny Jonasson i femte klass?
– Hösten 1990 började jag i 5B i Morgårdshammars skola i Smedjebacken, en skola som efter det återtog sitt tidigare namn Vinsboskolan. Jag hade rätt mycket energi, som alla skitungar i den åldern, och fick min beskärda del av vändor ut i korridoren. Samtidigt var jag rätt snabb i skallen, hade lätt för huvudräkning och tyckte redan då att det var kul att skriva. Det var väldigt mycket sport för mig på den tiden så mest längtade man efter rasterna då man fick spela innebandy och fotboll.

Hade du några favoritämnen?
– Det var nog gymnastiken och musiken. Jag gillar fortfarande både sport och musik, så jag var något på spåret redan där. Sedan var svenska, engelska och matte kul då, men jag hade svårare för OÄ, som vi kallade för onödigt ämne. Jag var dock ingen fena på slöjden, det var synd om släkten som fick sakerna som man gjorde i slöjden…

Går det att träna inför programmet?
– Det känns otroligt svårt att träna, men jag försöker glidflyga över en stor del av de ämnen som kan tänkas beröras. Sedan ska jag titta på avsnitt från tidigare säsonger, mest för att lära mig hur programmet går till. Det gäller att få in tänket och den nivå som frågorna är på.

Vad har du för förväntningarna på din medverkan?
– Det kommer säkert att avslutas i en akt av ringa förnedring. Jag har inga illusioner om att få triumfera. Jag har redan byggt upp en bild av att det går åt skogen och jag blir illamående när jag tänker på vilka frågor jag kan komma att åka ut på. Men jag kan säkert bli räddad av någon av femteklassarna, som säkert är smartare än jag.

Om det blir några vinstpengar, vad ska du göra med dem?
– Jag och mina stöttande kollegor är överens om att det skulle vara väldigt bra jobbat om jag vann 20 000 kronor eller mer. Jag tänker mig att den summan skulle räcka till en utlandsresa med frugan och knodden, samt att det skulle bli lite kosing över så att jag kan bjuda kollegorna på AW med lite bubbel. När jag tänker efter så är nog det sistnämnda själva grundsyftet till att kollegorna ville anmäla mig.

Namn: Sonny Jonasson
Ålder: 40 år.
Familj: Frun Ida, 37 år, och sonen Alfons, 4 år.
Bor: I Falun men är uppvuxen i Marnäs i Ludvika.
Yrke: Journalist på Annonsbladet Dalarna, skriver i första hand om Falu kommun.
Intressen: Djurgårdens IF, dödsmetall, film och blandade grubblerier.
Det här vet folk inte om mig: I samspel med min fyraårige son så samlar jag på He-Man-gubbar.

Fotnot: Programmet spelades in i mitten av januari och väntas sändas i SVT den 14 mars.

Artikeln har tidigare publicerats i Annonsbladet Dalarna, nr 3 och 4 2020

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS