ANNONS

Anna Lindgren, apotekschef, värnar om apoteket i Norberg där kunder i riskgrupp erbjuds särskild service.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Apotekets service lockar kunder till orten

NORBERG På mindre orter är det viktigt att bevara servicen och ett apotek är nog så viktigt. I Norberg erbjuds kunder att hämta ut recept och göra inköp utan att behöva gå in på apoteket.

– När det rapporteras om ökning av covid-19 ökar också de här besöken. Kunderna blir allt fler och de kommer både från Avesta och Fagersta, säger apotekschef Anna Lindgren.
Hon har märkt att folk vill hämta ut sina recept tidigare än de får, eller behöver, av rädsla att det ska ta slut
– Hit kommer alla kategorier, och inte bara riskgrupper som är 70 plus. Det är cancersjuka, anhöriga till äldre i riskgrupp och så vidare, säger Anna Lindgren.

På baksidan av apoteket finns en dörr där kunden uppmanas att ringa på klockan för att få hjälp. Anna Lindgren berättar att det går också bra att ringa innan så kan personalen plocka ihop läkemedel och andra varor. En uppskattad service som verkar ha spridit sig till grannkommunerna.
– Jag tror att vi är det enda apoteket häromkring som har den här servicen och det började vi med i mars. Vi har även ordnat med hemleveranser men det har minskat.
Anna Lindgren påpekar att de förstås vill ha kunder inne på apoteket också, men självklart ska besökare tänka sig för.
– Men är det någonstans det är spritat och desinficerat så är det ju här.
Anna Lindgren bor i Norberg och värnar om bygden och den lokala handeln. Hon kommer från Island och flyttade till Norberg för cirka tio år sedan.
– Jag träffade snart min man som kommer härifrån och jag brinner för Norberg, säger Anna Lindgren som också startade facebookgruppen för lokal handel.
– Vi vill ju hålla centrum vid liv och apoteket är en viktig service. Vi servar även olika boenden i byn och det är uppskattat.
Anna Lindgren berättar att på Island finns ett bilapotek, en form av drive-in likt en hamburgerrestaurang.
– En liknande service hade varit önskvärt även här. Det kanske skulle underlätta för många av våra kunder.

Apoteksbranschen
I år är det elva år sedan omregleringen av apoteksmarknaden genomfördes. Enligt Sveriges Apoteksförenings branschrapport 2020 finns det idag 1426 fysiska apotek och tio distans- och internetapotek i Sverige. Apoteksbranschen har den i särklass starkaste tillväxten inom svensk e-handel. Apotekens e-handeln är fördelad över landet med övervikt på landsbygd och mindre städer och kompletterar därmed försäljning via fysiska apotek.
Branschens största utmaning är fortsatt bristen på legitimerade farmaceuter. Särskild stor utmaning har mindre orter där farmaceutbristen under 2019 medförde att några apotek tvingades stänga.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS