ANNONS

Anton Cekal har utsetts till Folkares bästa idrottsutövare för 2017.
Foto: Rebecca Linder

Anton är Folkares bästa idrottsutövare

AVESTA. Folkare Idrottsring har nu utsett Folkares bästa idrottsutövare för 2017. Utmärkelsen går till Anton Cekal, bågskytte. Han blir nu den sista idrottaren att få denna utmärkelse.

– Det känns kul att bågskytte blir uppmärksammat för trots att vi haft flera stora framgångar så kanske vi inte får lika mycket uppmärksamhet som andra sporter, säger Anton Cekal.

Vi träffas vid bågskyttebanan intill Avestavallen. Här han har lagt ner otaliga timmar på att träna bågskytte. Han började med sporten för snart elva år sedan, han var då nio år gammal. Han följde med sin systers kompis på en träning, testade på och sedan var han fast.

– Jag insåg ganska snabbt att jag hade talang för det och när jag började tävla och vinna så blev det riktigt roligt, minns Anton.

Den klassiska skytten, som numera heter “Barebow”, skjuter med en recurverad, tredelad pilbåge, utan sikten och stabilisatorer. Detta är klassens som Anton tävlar i och grenen heter fält. I fältbågskytte är banan uppbyggd som en golfbana men igenom skog eller någon typ av ojämn terräng. Banan är byggd antingen som 14 eller 28 mål.

När Anton laddar upp inför ett större mästerskap så tränar han två gånger om dagen i en till två månader innan.
– Sista veckan innan tävlingen ska man väl kanske inte träna så mycket. I bågskytte så handlar det väldigt mycket om muskelminne och att man måste lita på sig själv, berättar Anton.

Och just att lita på sig själv har han problem med. Detta är ett problem som många elitskyttar har i olika grad och när det blir riktigt illa så brukar det kallas för Guldskräck.
– Jag skjuter alltid bra hemma men sen på tävlingar så vill man för mycket och då är det mycket som kan gå fel. Det gäller verkligen att ha psyket med sig och det är något som jag får träna på, säger Anton.

Han har hittills ett gäng meriter i bagaget såsom Junior EM-guld i lag förra året och en fjärde placering individuellt, samt hela 13 SM-guld genom åren. Nu inför säsongen väntar bland annat 3D-VM i Göteborg samt VM i fält i Italien dit Anton hoppas kvala in.

– Jag har svårt att hantera prestationskrav så jag hoppas att jag kan komma över det och genomföra en perfekt tävling enligt mig själv, säger Anton.
Hans stora mål med sporten är att vinna World Games, något som Erik Jonsson från Avesta gjort två gånger.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 21 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS