ANNONS

De boende på Lilla Källviken fick klippa varsitt band.
Foto: Falu kommun

Äntligen bandklippning för nya gruppbostaden

FALUN. Lilla Källviken är en gruppbostad i Falun som öppnade våren 2020 och sex personer fick flytta in i varsin egen lägenhet. Men först nu har det varit högtidlig invigning, med konfetti, snittar och bubblande cider. Därefter fick de boende klippa varsitt band. Therese Holst, sektionschef, samt socialnämndens ordförande, Anders Lindh (M) höll ett kort tal. – Vi öppnade när pandemin startade, och vi är glada att vi nu äntligen har kunnat ha vår invigning, säger Maria Persson, enhetschef LSS verksamhet.

Som extra försiktighetsåtgärd på grund av pandemin deltog endast de som har sina hem på boendet och personal.
– Enligt de regler och riktlinjer som finns måste vi inom Falu kommun ta hänsyn till att det kan finnas deltagare som inte är vaccinerade när vi planerar större sammankomster, säger Maria Persson.
På Lilla Källviken finns sex separata lägenheter, samt personalutrymmen, gemensamt kök, matplats och vardagsrum med braskamin.
Maria Persson berättar att de boende trivs med sina lägenheter som de inrett själva med sina egna möbler. Men det har varit tufft ibland på grund av pandemin.
– Alla som nu bor i sina egna lägenheter flyttade direkt hemifrån, och pandemin medförde bland annat att de inte fick ta emot besök i början för att följa riktlinjer kring smittspridningen.

Socialnämndens ordförande, Anders Lindh (M), höll ett tal på invigningen. Foto: Falu kommun

De som har sitt hem på Lilla Källviken är alla över 18 år. De har olika funktionsvariationer och har varierande behov av hjälp och stöd för att kunna leva ett så självständigt liv som möjligt.
Det finns alltid personal på plats på boende, dygnet runt.
På dagarna åker de boende iväg på daglig verksamhet, praktik eller till särvux, alla har någon form av sysselsättning under dagarna.
– På fritiden får de hjälp och stöd i sitt hem med vardagliga sysslor, som exempelvis matlagning, städning och handling. De kan också få social träning, att umgås med andra människor både i boendet och utanför.
Det finns sammanlagt 30 gruppbostäder och servicebostäder i Falu kommun.
– På en servicebostad är de boende mer självständiga, men vi försöker alltid anpassa stödet och tillgodose de behov som finns för den enskilde, berättar enhetschef Maria Persson.

För närvarande bor 196 personer i något av de 30 olika LSS-boenden i Falun.
– Vi kan se en ökad efterfrågan i kommunen vilket gör att fler bostäder kommer att byggas de kommande åren.
Att flytta till ett LSS-boende är en frivillig insats, som man ansöker om.
Vissa kan också bo i vanliga lägenheter och kan då få boendestöd, det vill säga personal kommer till deras hem.
Maria Karlsson

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS