ANNONS

Eva Dahl och Mikael Majstorovic framför Lundströms Skor på Åsgatan i centrala Hedemora. Mikael har, tillsammans med kompanjonen Peder Engström, tagit över den anrika skoaffären där Eva jobbat i 15 år.
Foto: Pär Sönnert

Anrika Lundströms Skor har fått nya ägare: “Vill driva genuina skoaffärer”

HEDEMORA Lundströms Skor på Åsgatan i Hedemora har fått nya ägare. Mikael Majstorovic och Peder Engström från Norberg har tagit över den 84 år gamla skoaffären. “Det vore huvudlöst att byta ett namn som är så inarbetat”, säger Mikael Majstorovic.

1937 startade Ernst Lundström skoaffären som döptes efter hans efternamn. De senaste 32 åren har Per Magnusson drivit affären men nu har han gått i pension och lösningen blev att Norbergsduon Mikael Majstorovic och Peder Engström tog över, vilket skedde den 1 september.
– Men vi blev tvungna att hålla stängt ett par veckor, vilket berodde på efterdyningarna av coronapandemin. Det var helt enkelt svårt att få leveranser av skor. Man vill ogärna ha en nyöppning med flera tomma hyllor i affären. Sedan öppnade vi den 20 september och vi siktar på att ha en ordentlig nyöppning framöver, säger Mikael Majstorovic.

Han och kompanjonen Peder Engström lärde känna varandra genom handbollsklubben i Norberg. I drygt tio år har de drivit affärer tillsammans, först flera Intersportbutiker och sedan skoaffärer.
– Vi har Liljans skor i Fagersta, Garvarns skor i Ludvika och så Carisma skor i Mora. Men vi kommer från Norberg båda två, Peder bor inne i Norberg och jag i Högfors, säger Mikael Majstorovic.

Mikael Majstorovic är den ena halvan av den nya ägarduon till Lundström Skor i Hedemora. Foto: Pär Sönnert

Själv har han jobbat inom handeln sedan 1998 och han började med att driva Intersport i Fagersta.
– Sedan kom då Peder med och vi utökade med flera Intersportbutiker. Sedan började vi även med skoaffärer. För fem år sedan släppte vi Intersport och körde bara med skoaffärer. Vi vill driva gamla, genuina skoaffärer och vill inte ändra så mycket. Det ska vara “en riktig skoaffär, ingen kedja, där vi jobbar med trofasta varumärken, säger Mikael Majstorovic.

Bakgrunden inom sportbutiker är en fördel i skobranschen.
– Det gör att vi kan skor i olika former, som löparskor, vandringsskor och så vidare.

Duon kände igen Lundströms Skor och Per Magnusson sedan tidigare.
– Per hörde av sig och sade att han hade bestämt sig för att gå i pension och undrade om vi var intresserade av att ta över affären. Det var inga större konstigheter, vi funderade lite innan vi sade ja. Givetvis behåller vi det gamla namnet, det vore huvudlöst att byta ett namn som är så inarbetat. Det är samma sak med Garvarns Skor i Ludvika, som funnits sedan 1849, säger Mikael Majstorovic.

Eva Dahl jobbar kvar på Lundströms även med de nya ägarna.
– Jag har nog jobbat här i 15 år nu. Det känns skönt med den här lösningen, säger hon.
– Det är jättekul att Eva blir kvar. Hedemoraborna känner igen henne. Sedan kommer Peders dotter att jobba här. Hon har vuxit upp i Hedemora så hon kommer “hem” nu kan man säga, säger Mikael Majstorovic.

I stället för att konkurrera med andra butiker i Hedemora så vill Mikael och Peder samarbeta med de andra butikerna.
– Vi ska inte konkurrera med Sportringen om sportskorna, eller med Krusidull om barnskorna. I stället ska vi stötta och hjälpa varandra för att bredda skoutbudet i Hedemora. Om kunderna inte hittar det de söker hos oss så ska vi tipsa dem om Sportringen och Krusidull, och vice versa. Det är viktigt att man hjälps åt på en liten ort, det gynnar alla parter, säger Mikael Majstorovic.

Han betonar att handeln är viktig för stadskärnorna.
– Utan handel så finns det ju inget centrum. Vart ska folk då gå för att fika eller klippa sig? Sedan kan det vara avkoppling att gå i affärer och shoppa eller att bara titta på saker. Dessutom skapar handeln arbetstillfällen och skatteintäkter, så det är jätteviktigt för en kommun med handeln, säger Mikael Majstorovic.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 43, 2021.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS